Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Activitati care-i capteaza atentia

Activitati care-i capteaza atentia

Pentru ca si pe alea trebuie sa le faca cineva, si cum tu esti „cineva” in familia ta, tu trebuie sa faci si mancare, si curatenie, si cate altele. Cel mic insa vrea companie, solicita atentia ta totala. Iata cateva metode numai bune ca sa ai timp si pentru alte treburi ale casei macar pentru vreo 20 de minute, ba uneori chiar pentru jumatate de ora.

Jucariile ordonate

In tarc sau pe mocheta, ii asezi mai multe cuburi viu colorate, cateva papusele si, sa zicem, niste creioane mai groase. Dupa ce le va cerceta pe rand, copilul se va chinui sa le sorteze: creioane la creioane, cuburi la cuburi. Operatiunea ii va lua ceva vreme, mai ales ca in timpul sortarii se va ocupa si cu „depistarea” formei.

Se ia adica una bucata cub si se intoarce pe toate fetele. Dupa aceea, pentru comparatie, se ia un creion cu care se procedeaza asisderea. Vreme de jumatate de ora poti fi sigura ca nu mai prezinti interes pentru el.

Jucariile neconventionale

Mutunachii, oricat de caraghiosi sau fantezisi ar fi , nu vor avea niciodata, mai ales pentru baietei, acelasi farmec ca o sticla (sau un recipient din plastic) de apa minerala sau de suc. Acestea sunt mult mai interesante, pentru ca datorita formei pot fi tinute mult mai bine in manuta.

Drept urmare, cand friptura nu mai suporta amanare si ciorba risca sa se transforme intr-un biet sos, se asaza binisor copilul intr-un loc sigur si se doteaza cu una, maximum doua sticle. Le va cerceta, plimba, rostogoli, zgudui cu o placere nedisimulata si mai bine de 20 de minute. Timp berechet de terminat friptura si dres ciorbita.

Jucariile noi ii capteaza intotdeauna atentia pentru mai multe zeci de minute. Doar ca dupa doua zile orice jucarie inceteaza sa mai fi e noua. Daca le vede tot timpul, copilul va sfarsi prin a se plictisi rapid de toate jucariile odata.

De aceea e foarte bine ca dupa doua-trei zile de folosire sa-i dosesti din ele si dupa o pauza de alte trei-patru sa i le dai din nou. Vor fi iarasi „nou-noute” si-I vor ocupa o buna bucata de timp.

Cutia cu minuni

In momentele mai grele, cand ai ceva de lucru sau de-ale gospodariei, care cer mai mult timp intr-un loc (de calcat, de pilda), poti folosi trucul cutiei cu minuni. Intr-o cutie din carton mai gros, fara colturi prea ascutite, pune tot felul de obiecte: nasturi mai mari, bile colorate, bucatele de material viu colorate, papusele mai vechi din plus.

Asaza copilul in apropierea ta, in scaunul lui sau chiar pe covor, pune-i cutia la indemana si vezi-ti de treaba. Explorarea continutului cutiei minunate ii va ocupa mult timp de acum inainte.

Reviste, ziare, hartii fosnitoare

Trucurile de mai sus functioneaza, evident, pe rand. Nu incerca sa-l „pacalesti” de mai multe ori la rand in acelasi fel. Vei avea surpriza ca la a treia incercare sa „nu mai tina”. Asa ca grija mare la alternare. Iar asul din maneca, pentru perioadele in care trebuie sa folosesti mai multe metode intr-o zi, ramane fosnetul hartiei, al celofanului.

O revista cu hartie mai proasta (hartia prea buna l-ar putea taia), un ziar cu cerneala mai buna (sa nu-i ramana pe degete) sau chiar o bucata de celofan mai moale sunt un deliciu pentru el: fosnesc, se mototolesc, incerci sa le asezi intr-un fel si ele nu stau, ce mai, o adevarata desfatare. Cat timp? Stiu eu un baietel care e in stare sa „citeasca” ziarul si jumatate de ora…

Comments

comments

Lasă un răspuns