
Bebe racit? Nasuc infundat, respiratie greoaie si un plans de neoprit – toate din aceeasi cauza. Ce e de facut?
Raceala este o problemă frecventă în rândul copiilor, din păcate uneori chiar din primele luni de viaţă. Disconfortul adus de o răceală este greu de suportat şi pentru un adult, darămite pentru bebe. Nasul îi curge, respiră cu dificultate, alăptatul devine un chin… Află care sunt semnalele de alarmă şi ce ai de făcut ca să-i uşurezi suferinţa!
Trei simptome chinuitoare:
Febra
Este semnul unor probleme diverse, inclusiv al infecţiilor de orice fel, dar apare şi ca simptom al răcelii. Bebe are temperatura corpului puţin mai crescută decât un adult, dar, dacă termometrul (introdus în funduleţ) indică 38 de grade sau mai mult, e cazul să iei măsuri.
Soluţii:
* Administrează-i un medicament special pentru sugari, antifebril, dar numai la recomandarea medicului. Supozitoarele cu paracetamol, speciale pentru copii, trebuie să existe în casă.
* Dacă febra nu scade, pune-i comprese cu apă rece.
* Ai grijă să fie bine hidratat! Pentru asta, laptele tău este cel mai bun. Dacă a împlinit șase luni alăptează-l la cerere si ceai.
* Fii atentă la umiditatea din cameră! Folosește un umidificator sau clasica metodă a unui vas de apă pus pe calorifer.
Nas înfundat
Poţi folosi picături cu apă de mare ori ser fiziologic ca să-i desfunzi năsucul. Fiindcă el nu ştie să facă asta, eliberează-i căile respiratorii cu ajutorul unei pompiţe sau al unui aspirator nazal.
Tuse
Tusea însoţită de dificultatea de a respira trebuie să te trimită urgent cu bebe la medic. Diagnosticul şi tratamentul îl va stabili medicul pediatru.
Cum a răcit, la doctor ai și fugit!
Dacă bebeluşul e mai mic de trei luni, e precaut să mergi la medic încă de la primele simptome de răceală. La fel trebuie să procedezi şi în cazul unui bebe mai mare, dacă în câteva zile simptomele nu se diminuează.
Cum previi complicațiile?
„Copilul răcit va fi ferit de diferențele bruște de temperatură și umiditate, dar și de contactul cu alte persoane bolnave. Dacă e mai măricel, frecventarea colectivității de către copiii răciți trebuie evitată, nu numai datorita riscului de transmitere a bolii, dar și pentru riscul de evoluție nefavorabilă, cu apariția complicațiilor” ne sfătuiește Dr. Iolanda Vivisenco, Medic Specialist Pediatrie, Asistent Universitar, Centrul Medical Medsana.
Foto: Thinkstock / Guliver