Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Alăptarea, explicată de consultantul în lactaţie

Alăptarea, explicată de consultantul în lactaţie

Alăptarea nu este întotdeauna floare la ureche. În cazul în care și tu întâmpini unele greutăți, iată ce sfaturi are un consultant în lactaţie.
Laptele matern este calea cea mai sigură de a-i asigura unui nou-născut hrana adecvată şi un start sănătos în viaţă. Cu toate acestea, un act atât de firesc şi natural poate părea uneori chinuitor pentru mami, dar şi pentru bebe.
Oricât de multe recomandări ar face Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre alăptarea exclusivă până la vârsta de şase luni a unui copilaş, România ocupă un loc fruntaş în topul ţărilor în care laptelui matern nu i se acordă importanţa cuvenită. Ultimele statistici vorbesc de un procent de aproximativ 12-13% de bebeluşi care sunt hrăniţi doar la sân în primele luni de viaţă.
Pentru a spulbera orice îndoieli, dar şi pentru răspunsuri la cele mai serioase întrebări despre alăptare, am apelat la ajutorul Soranei Mureşan, consultant în alăptare certificat internaţional (IBLC), educator prenatal Lamaze şi manager ProMAMA Center. Despre miturile care se învârt în jurul acestui proces fiziologic normal şi necazurile pe care le poţi întâmpina, dar şi ce soluţii ai la îndemână, poţi citi în rândurile de mai jos.

Ajutor, nu am lapte!

Este unul dintre cele mai serioase motive de teamă invocate de o mamă care vrea să-şi hrănească bebeluşul la sân. Problema este una falsă. Cel puţin, aşa ne asigură Sorana Mureşan. „O mamă care îşi doreşte să alăpteze sau, mai corect spus, care nu concepe să nu alăpteze, va face tot posibilul pentru a rezolva orice problemă care poate conduce la îngreunarea acestui proces. Eu, personal, rar am întâlnit mame care să nu îşi dorească să-şi hrănească bebeluşul la sân, mai ales dacă ştiu care sunt riscurile nealăptării. Nu există «nu am lapte», însă există din belşug informaţii greşite, sfaturi incorecte, lipsă de interes şi sprijin, toate acestea conducând la mitul fals care le face pe mame să creadă că nu au suficient lapte pentru a-şi alăpta copilul”.

Am făcut cezariană, nu pot alăpta

E drept, alăptarea și apariţia laptelui este influenţată în mod direct de intrarea în travaliu. Toţi hormonii care se eliberează în acest timp sunt de mare folos, iar în cazul unei operaţii de cezariană programată, poate trece un timp până la apariţia laptelui. „Totuşi, dacă ea începe să îl alăpteze pe bebeluş imediat după naştere şi o face frecvent, lactaţia va începe să crească mai repede şi nu va întârzia mai multe zile, aşa cum se întâmplă dacă mama nu stimulează deloc sânii şi aşteaptă ca totul să se întâmple de la sine. Anestezia epidurală poate interfera şi ea cu lactaţia.”, ne lămureşte specialistul.

  • 7 solutii pentru stimularea lactatiei

Mă dor sânii şi simt că îmi explodează

La scurtă vreme după naştere, sânii încep să producă lapte. Uneori, cantitatea este atât de mare, încât ea nu poate fi consumată de cel mic la o masă, sânii se angorjează şi devin dureroşi. Aceasta e „furia laptelui”, o situaţie care se poate ameliora prin golirea frecventă a sânilor. În caz contrar, pot apărea complicaţii. „Un exemplu este mastita care, spre deosebire de angorjare, merge cu durere mare în sâni, temperatură ridicată, frisoane puternice, stare generală proastă, ca de gripă, fiind vorba de o infecţie a ţesutului mamar (atenţie, nu este infecţia laptelui, deci bebe poate fi alăptat!). Obligatoriu, în acest caz mama trebuie să se adreseze consultantului certificat în alăptare pentru a o învaţa ce are de făcut pentru a gestiona corect situaţia şi a putea continua alăptarea, iar acesta o va direcţiona şi către medic pentru a-i prescrie tratament antibiotic. Netratată corect, mastita poate provoca abces mamar, care, de obicei, se rezolva chirurgical.”, spune Mureşan.

Bebe nu mai vrea să sugă

„Greva suptului” este o etapă care poate afecta sau nu un sugar în orice moment în primele luni de viaţă. Apare de regulă pe la 3-4 luni din motive nenumărate, aşa cum ar fi modificarea fluxului de lapte sau apariţia menstruaţiei la mamă. Sfaturile care vin de la specialist sunt simple şi menite să o liniştească pe mami, deoarece „această perioadă trece, de obicei, de la sine, în câteva zile. Important este ca mama să nu îl forţeze pe copil să sugă, să îl alăpteze mai degrabă noaptea, când bebeluşul uită de grevă şi să îl urmărească să nu se deshidrateze. Eventual, să se şi mulgă pentru a nu-i scădea lactaţia.”

Alăptarea – 3 întrebări arzătoare

1. Este proba mulsului o metodă sigură de a afla că avem sau nu lapte?
Nu, proba mulsului nu este o metodă nici sigură şi nici eficientă de a verifica dacă mama are sau nu lapte suficient. Sunt mame care încearcă să se mulgă cu pompa, dar nu iese nicio picătură de lapte sau reuşesc sa scoată cantităţi foarte mici, ceea ce le face să tragă automat concluzia că nu au lapte suficient. Poate fi adevărat, dar poate fi şi complet fals! Şi de cele mai multe ori este fals! Cea mai eficientă metodă de a fi sigure că au suficient lapte este să îl urmărească pe bebe. Dacă el este mulţumit după supt, creşte în lungime şi în greutate, este bine dispus şi urinează corespunzător, nu are de ce să îşi facă mama griji. Dacă sunt probleme, consultantul certificat în alăptare poate ajuta mama şi bebeluşul să le rezolve.
2. Există cazuri clare când o femeie nu poate alăpta?
Da, există şi femei care nu pot alăpta, însă sunt probleme medicale extrem de rare, sub 1-2 femei din 100 (mama care nu are ţesut mamar, probleme endocrinologice care pot afecta lactaţia, uneori hipotiroidismul, anumite operaţii de sân – mărire/micşorare sau abces, cu folosirea inciziei periareolare). Studiile demonstrează că 98% dintre femei (atenţie! nu doar mamele biologice, ci şi cele adoptive) sunt capabile sa alăpteze, dacă deţin informaţii corecte, se bucură de sprijinul cadrelor medicale şi al familiei şi dacă apelează la ajutorul consultantului certificat în alăptare atunci când apar probleme.
3. Relactaţia – mit sau adevăr?
Relactaţia nu este deloc o legendă, ci este un proces cât se poate de adevărat. Totuşi, nu este ceva uşor şi mama trebuie să înţeleagă că are nevoie de mult timp, de răbdare, susţinere, îndrumare, ajutor şi perseverenţă. Procesul este cu atât mai uşor cu cât a trecut mai puţin timp de la naştere şi din momentul opririi lactaţiei. În mare, trebuie urmate aceleaşi principii ca mai sus, doar că, în plus, va trebui bebeluşul convins să reaccepte sânul! Şi aici intervine rolul consultantului în lactaţie.
Sorana Mureşan, consultant în alăptare certificat internaţional (IBLC), educator prenatal Lamaze şi manager ProMAMA Center.
Articol preluat din revista mami.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments