Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Alarmant: cancerul pediatric, în creștere!

Alarmant: cancerul pediatric, în creștere!

Cazurile de cancer sunt în creștere la nivel mondial, la toate categoriile de vârstă, inclusiv la copii! Dr. Inci Ayan, specialist cu experiență de 30 de an în oncologia pediatrică, vorbește despre factorii care favorizează apariția acestui tip de cancer și când trebuie să ne alarmăm.

Cancerul pediatric – pe lângă o creștere în numărul de diagnostice – cunoaște și o creștere în agresivitatea felului în care se manifestă: focare simultane de boală, mai multe organe afectate în același timp sau o perioadă de răspândire a maladiei mult mai redusă decât ce scria până acum în cărțile de medicină. De asemenea, specialiștii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebeluși de o lună sau două de viață!

Factori care favorizează aoarișia cancerului pediatric

Componentă genetică “În primul rând, avem o componentă genetică ce predispune un copil la cancer. De exemplu, în cazul unei mame care are un istoric de cancer de sân, diagnosticat la o vârstă tânără, și are și rude (mamă, bunică) cu cancer de sân, este un indiciu clar că starea de sănătate a copilului trebuie monitorizată, existând riscul apariției sarcoamelor”, explică Inci Ayan, specialistă Acibadem Maslak,.
Boli care cresc riscul apariției de cancer „Există anumite boli care cresc riscul de apariție a maladiei canceroase și anume boli congenitale ori sindroame imunodeficitare. O altă cauză a apariției cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfoame”, spune dr. Ayan. “Hepatita B, de exemplu, poate declanșa cancer la ficat. Sau virusul Epstein Barr, care este o infecție foarte frecventă la copii, care, în anumite cazuri, poate duce la apariția limfoamelor sau la un alt tip de cancer, carcinomul nazofaringian. Un alt virus cu o reputație nefastă este virusul HPV. Hepatita C, de exemplu, în anumite părți ale globului, precum zona mediteraneană sau țările africane, poate duce la apariția limfoamelor”, afirmă specialista spitalului Acibadem Maslak.

Ce rol are mediul în care crește copilul

„În ultimii 10 ani, am remarcat o creștere a incidenței cancerelor la copii și o cauză este producția industrializată. Fertilizatorii, hormonii de creștere care cresc productivitatea, dar ingestia lor are efecte nocive asupra genelor, producând mutații periculoase, oncongene. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete) poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame). Și, țin să subliniez, fumatul, atât în cazul mamei, cât și al tatălui, poate provoca apariția sarcoamelor la copil, în comparație cu copii proveniți din familii nefumătoare”, avertizează medicul.
Experta Acibadem subliniază că mai bine de 60% dintre copiii bolnavi de cancer pot fi salvați și se pot bucura apoi de o viața normală. Iar rata de succes crește până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce. Părinții, așadar, trebuie să fie atenți la simptome.
“Este important să nu exagereze anumite simptome, dar nici să nu le ignore. În primul rând, trebuie să știe că un cancer pediatric este o afecțiune acută și asta înseamnă că trebuie să se îngrijoreze dacă un copil nu se simte bine pe parcurs de mai multe zile sau săptămâni. Ne alarmăm dacă:

  • face des infecții sau episoade de febră.
  • este palid, pare anemic sau apar anumite pete, care sugerează hemoragii la nivelul pielii.
  • are episoade de sângerări nazale sau gingivită.
  • dureri de cap anunțate prin crize de plâns.
  • episoade de vărsături care pot anunța creșterea presiunii intracraniene.
  • dureri de picioare în perioada de creștere.
  • mamele trebuie să fie atente la eventuale umflături în zona fontanelelor, pe care le pot observa atunci când alăptează.
  •  scad performanțele școlare și puterea de concentrare, semne că este ceva în neregulă la nivel cerebral.

Cele mai frecvente diagnostice de cancer la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat.
Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF
 
 
 
 

Comments

comments