
Amigdalita – infecţia amigdalelor palatine – este mai frecventă la copiii între unu și trei ani, pentru că amigdalele sunt, la această vârstă, mai mari.
Amigdalele sunt formate din ţesut limfatic, cu rol de a produce anticorpi care luptă împotriva infecţiilor. În mod ironic, tocmai aceste ţesuturi care sunt ca niște soldaţi care trebuie să ne apere de invazia microbilor sunt ele însele foarte sensibile la infecţii.
Streptococul buclucaș
Bacteria care infectează amigdalele este, de obicei, un streptococ introdus în guriţă prin mâini murdare, alimente sau suzete contaminate. Astfel, apare amigdalita, care este mai frecventă toamna și iarna. Aceasta se manifestă în special printr-o puternică durere în gât, amigdale proeminente, de culoare roșie cu buline albe de puroi, sensibilitate a ganglionilor limfatici la nivelul gâtului, febră mare, răgușeală și halitoză (mirosul urât al gurii). În cazul în care infecţia nu este tratată corect, se poate răspândi și poate cauza un abces în gât. Amigdalele umflate obstrucţionează căile aeriene superioare, iar acest lucru determină rinită (inflamaţie a mucoasei nazale), răgușeală, respiraţie pe gură, sforăit sau respiraţie neregulată în timpul somnului (apnee), somn agitat, apatie și chiar tulburări ale funcţiei cardiace și pulmonare. Dacă nu este tratată cu antibiotic, amigdalita rămâne contagioasă și timp de trei săptămâni de la apariţia primelor simptome.
Antibiotic de la medic
Cu trei din următoarele patru simptome – prezenţa febrei, puroi pe amigdale, lipsa tusei, sensibilitate a ganglionilor limfatici –, medicul pediatru este îndreptăţit să prescrie un tratament cu antibiotic, pe care va trebui să-l urmezi 10-12 zile. În general, copilul nu mai este contagios încă din prima zi de tratament. Pentru ameliorarea simptomelor, se impune un regim alimentar bazat pe lichide și numai la dorinţa copilului, având în vedere că pe puiul tău îl doare foarte tare în gât, dar și în urechi, aceste două organe împărţind aceiași nervi. E indicat să montezi un umidificator în cameră, pentru fluidizarea mucozităţilor, să-i administrezi acetaminofen sau ibuprofen, în dozele recomandate, și să sterilizezi bine suzetele și tetinele. Pe viitor, spală bine mâinile puiului și ai grijă ce bagă în guriţă.
Măsuri de prevenire
● Spală-i mâinile frecvent
● Evită contactul cu persoanele bolnave
● Sterilizează suzetele
● Poartă la tine șerveţele umede când mergeţi în parc sau călătoriţi cu mijloacele de transport în comun și curăţă-i mânuţele
● Curăţă periodic jucăriile (plușurile spalăle în mașină, iar plasticele șterge-le cu alcool sanitar sau cu gel antibacterian pentru mâini).
Foto: Guliver / Thinkstock