Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > (P) Analize specifice în infertilitate

(P) Analize specifice în infertilitate

Îţi doreşti un bebeluş, dar sarcina întârzie să apară? Există anumite analize specifice care pot determina cauza.
Există situaţia când, după un an de încercări de a avea un copil pe cale naturală, cuplul nu are succes în această direcţie. Și atunci apar întrebările… să existe, oare o problemă? Primul și cel mai simplu pas pe care îl puteți face este să efectuați o serie de teste acasă, pentru a elimina dubiile sau, din contră, pentru a decide că trebuie să vă adresați unui specialist. Găsești la farmacie teste de fertilitate feminină și masculină, cu acuratețe de peste 98%, care îți dau rezultatul în doar câteva minute. Dacă observi că există o problemă, este momentul potrivit şi necesar de a consulta un specialist în infertilitate. Şi când spunem specialist în infertilitate, acestea sunt chiar cuvintele potrivite pentru a descire medicul pe care trebuie să îl vizitaţi. Este vorba despre mai mult de un medic ginecolog, este deja nevoie de un medic specialist în problemele cuplului, mai ales pentru a nu mai pierde timp preţios, dar şi pentru a obţine un diagnostic şi, implicit, un tratament corect.
Există un set de analize de la care se porneşte orice investigaţie în cazul unul cuplu care nu poate avea copii. Iată care sunt cele de bază, de la care pot pleca investigaţii mult mai amanunţite.
Profilul hormonal
Este recomandat partenerei şi este o analiză de sânge care, aşa cum îi spune şi numele, măsoară concentraţia diferiţilor hormoni, responsabili într-o măsură mai mică sau mai mare de obţinerea unei sarcini. Profilul hormonal conţine analize precum FSH, Lh, TSH, Prolactina, Progesteron, Estradiol, AMH. Profilul hormonal se obţine din sânge, care este prelevat în ziua 2-3 a ciclului menstrual. FSH-ul şi estradiolul sunt cele care dau indicii asupra rezervei ovariene, dar cel mai clar acest lucru este evidenţiat de analiza numită AMH – hormonul Antimullerian. Atenţie însă! Dacă această din urmă analiză nu are o valoare prea mare, asta nu înseamnă că persoana respectivă nu mai poatea avea copii, pentru că există posibilitatea stimulării ovariene.
Spermograma şi spermocultura
Mulţi medici încep prin a indica prima dată această analiză partenerului. Şi asta pentru că este o analiză neinvazivă, simplă şi care spune totul despre posibilitatea de a concepe a jumătăţii tale. Acesta donează lichid seminal, care este analizat în primele 30 de minute de la donare. Se urmărește numărul, mobilitatea şi tipul spermatozoizilor prin această analiză, care poate depista uşor probleme grave, aşa cum este azoospermia – lipsa completă a spermatozoizilor, moment în care cuplul trebuie să se gândească la un donator de spermă.
Histerosalpingografia
Este o analiză invazivă, dar extrem de eficientă pentru a măsura permeabilitatea trompelor uterine. Dacă acestea sunt înfundate, femeia nu poate rămâne însărcinată. Se realizează prin injectarea unei substanţe de contrast, până în uter. Dacă substanţa trece prin trompe, acestea sunt permeabile şi nu pun probleme. În caz contrar, se poate încerca desfundarea lor chiar în timpul procedurii, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil. Tratamenul care se va aplica pentru trompele uterine depinde foarte mult de starea acestora. Uneori, se ajunge până la îndepărtarea lor, iar din acel moment, cuplul nu mai poate avea copii decât prin intermediul procedurii de fertilizare in vitro.
CA125
Este o analiză de sânge, care dă indicii despre posibilitatea existenţei endometriozei pe ovare. Endometrioza este una dintre principalele cauze pentru care o femeie nu poate rămâne însărcinată. Dar mare atenţie! Această analiză este doar un prim indiciu. Diagnosticul de endometrioză nu poate fi pus cu precizie decât cu ajutorul laparoscopiei operatorii – o procedură minim invazivă, prin care este vizualizat tot aparatul reproducător. Tot cu ajutorul ei, în cazul depistării endometriozei, aceasta poate fi îndepărtată.
Ecografia transvaginală
Explorează cavitatea uterină, pentru a putea identifica prezenţa unor polipi sau a vreunui fibrom uterin care ar putea fi cauza pentru care sarcina nu poate fi obţinută. Nu este o procedură dureroasă, dar este puţin dinsconfortantă, având însă o acurateţe mai mare decât ecografia abdominală, care nu este deloc invazivă. De asemenea, cu ajutorul acestui tip de ecografii se poate vizualiza şi dacă femeia are sau nu ovulaţie în fiecare lună. Ovarele micropolichistice pot împiedica ovulaţia lunară, ceea ce înseamnă că nu se poate obţine o sarcină.
Bine de ştiut
După efectuarea acestor analize, în funcţie de rezultatele obţinute, medicul va şti exact ce fel de tratament să recomande cuplului. La ora actuală, probleme de fertilitate sunt împărţite 50-50% între parteneri. Rezolvarea poate fi extrem de simplă – de la desfundarea trompelor uterine cu ajutorul histerosalpingografiei sau stimularea medicamentoasă, în cazul ovarelor micropolichistice -, dar se poate ajunge şi la fertilizare in vitro, ultima opţiune în cazul cuplurilor infertile.

TESTE DE FERTILITATE


Primul pas pentru evaluarea fertilității cuplului
Testează fertilitatea feminină și masculină prin evaluarea funcției ovariene, respectiv prin determinarea calitativă a concentrației de spermatozoizi.
Obții rezultatul în câteva minute
Acuratețe >98%
Cutia conține 2 teste de fertilitate feminină și 1 test de fertilitate masculină

TESTE DE OVULAȚIE


Este un test rapid care te ajută să identifici cele mai fertile zile ale lunii în care poți rămâne însărcinată, prin depistarea hormonului LH în urină.
Obții rezultatul în doar câteva minute
Acuratețe >99%
Cutia conține 5 teste de ovulație tip bandă și 1 test de sarcină cadou

Comments

comments