Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Anemia, pericolul iernii

Anemia, pericolul iernii

Anemia feriprivă, cea determinată de carența de fier din organism, este cea mai cunoscută formă de anemie.

Fierul ajută la menținerea unui nivel ridicat al sistemului imunitar al copiilor și de aceea, în cazul unui deficit de fier, organismul celor mici este mult mai expus îmbolnăvirii, aparatul respirator și sistemul digestiv fiind primele lăsate fără apărare în fața infecțiilor.
Rețete cu iaurt. Spanac și chec cu iaurt și nuci
Dar se poate vorbi de anemie nu doar din cauza lipsei de fier din organismul celor mici! Foarte importante pentru stimularea formării globulelor roșii și a celor albe sunt și vitaminele B9 și B12, așa cum foarte importantă pentru organism este și vitamina C.
În timpul iernii, multe legume și fructe proaspete ori lipsesc de pe piață, ori sunt exagerat de scumpe. O dietă necorespunzătoare, care nu asigură și necesarul de vitamine (nu doar fier), poate duce, așadar, și ea la anemie.
Lipsa şi excesul de vitamine la copii
Pentru a evita instalarea acestui tip de anemie și pentru a menține un nivel ridicat al sistemului imunitar al copilului pe timpul iernii, ai grijă ca:
1. legumele uscate, laptele cu cereale și păstăile să nu-i lipsească din alimentație.
2. ouăle și peștele să fie consumate cât mai des.
3. în cadrul fiecărei mese – alături de carne sau de pește – să fie prezentă și o sursă de vitamina C (ardei, varză, morcovi etc) pentru o mai bună absorbție a fierului.
4. brânzeturile și legumele verzi să fie prezente iarna în bucătărie.
Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI

Comments

comments