Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce trebuie sa stii despre administrarea de antibiotice in sarcina

Ce trebuie sa stii despre administrarea de antibiotice in sarcina

Pe parcursul sarcinii imunitatea mamei scade, de aceea ești mai expusă la tot felul de infecţii, de pildă infecția urinară – aceasta fiind şi una dintre cele mai frecvente cauze pentru care se administrează antibiotice în timpul sarcinii. Ca viitoare mamă, ești însă îngrijorată când medicul îți prescrie antibiotice în sarcină pentru că știi că acestea pot avea efecte negative asupra fătului. Totuși, în anumite situații, administrarea de antibiotice în sarcină nu poate fi evitată, dar fii sigură că atunci când îți prescrie un antibiotic el va avea în vedere durata de administrare, starea sarcinii, vârsta acesteia şi alte eventuale afecţiuni de care ai suferi.

„Există anumite situaţii în timpul sarcinii când este iminentă utilizarea de antibiotice, pentru că altfel sarcina ar fi pusă în pericol”, explică dr. Andreas Vythoulkas. „Însă administrarea lor trebuie făcută numai la indicaţia medicului care urmăreşte sarcina, numai pentru anumite afecţiuni (în special diverse tipuri de infecţii, care rămase netratate vor afecta, cu siguranţă, sarcina) sau înainte de anumite investigaţii (de exemplu, în cazul amniocentezei se administrează antibiotic cu două zile înainte de procedura şi timp de o săptămâna după această, pentru a preveni infecţiile care ar putea apărea şi care ar pune în pericol sarcina).”
E bine să știi că antibioticele sunt clasificate în mai multe grupe, în funcţie de cât de sigure sunt ele pentru a fi folosite în timpul sarcinii.

  1. Antibiotice care pot fi folosite pe tot parcursul sarcinii, fără nici un fel de contraindicaţie pentru mamă sau făt  – desigur, nu trebuie luate decât dacă este necesar. Din această clasă fac parte: ampicilina, amoxicilina, penicilina.
  2. Antiobiotice care sunt relativ sigure Acest lucru înseamnă că, din studiile efectuate până în acest moment, nu au dovedit că au efecte negative asupra sarcinii, dar nu toate studiile au fost finalizate.
  3. Antibiotice care, deşi studiile nu sunt definitivate, se pare că ar afecta fătul, deci e bine să fie evitate. Ele trebuie luate numai în cazul în care beneficiul este mult mai mare decât posibilitatea de a face rău fătului (de exemplu, anumite infecţii despre care ştim sigur că vor afecta fătul). Din acest tip de antibiotice fac parte pirazinamidă, gentamicină, cloramfenicol.
  4. Antibiotice care sunt interzise în sarcină, pentru că se ştie cu siguranţă că provoacă anomalii congenitale la făt, de aceea ele trebuie obligatoriu evitate pe parcursul sarcinii. Din această categorie face parte, de exemplu tetraciclină.

Dincolo de această clasificare însă, este vital să respecți următorul lucru – în timpul sarcinii, orice medicament trebuie administrat numai la indicaţia medicului, pentru că unele dintre ele pot face mai mult rău decât bine. „De asemenea, ce face bine unei gravide, nu e obligatoriu să facă bine şi alteia, de aceea automedicaţia trebuie exclusă în timpul sarcinii”, avertizează dr. Vythoulkas.
De reținut!

  • Pentru o simplă răceală sau tuse nu e nevoie de antibiotic nici atunci când nu ești gravidă, cu atât mai mult când ești însărcinată!
  • Cel mai grav efect pe care un antibiotic îl poate avea asupra sarcinii sunt malformaţiile congenitale grave la făt şi oprirea sarcinii din evoluţie.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia

Comments

comments