
Am scris în repetate rânduri despre anxietatea de separare drept o etapă normală prin care trece un copil. De dată această, ne mutăm în tabăra părinţilor, pentru că anxietatea de separare nu este specifică doar copiilor!
Mulţi părinţi recunosc că au emoţii şi că devin agitaţi atunci când trebuie să se despartă de copiii lor – fie pentru că sunt îngrijoraţi de felul în care se vor descurca cei mici, fie pentru că le este greu să nu îi aibă în preajmă şi le este tare dor de ei.
Dacă te confrunţi cu această problemă şi urmează să te despărţi de puiul tău pentru câteva zile, sfaturile şi recomandările de mai jos îţi vor prinde bine.
Fă-ţi de lucru, încearcă să fii ocupată! Fă-ţi un plan în avans şi programează-ţi în aşa fel lucrurile încât să fii ocupată în această perioada. Fii activă!
Discută cu alţi părinţi care au trecut deja prin aceste momente. Ascultă-le sfaturile şi încearcă să vezi care dintre ele ţi se potriveşte cel mai bine.
Bucură-te de acest timp Gândeşte-te la lucrurile pe care nu le-ai mai putut face în ultima vreme şi care te bucurau. In timpul liber mergi la film, la teatru, în oraş cu prietenele, fă-ţi nişte tratamente cosmetice, citeşte o carte bună. Gândeşte-te că eşti într-o perioada în care îţi reîncarci bateriile.
Nu-ţi face copilul să se simtă vinovat Nu-l întreba ce te vei face fără el, cum o să te simţi departe de el etc. Cu siguranţă că el îţi va simţi îngrijorarea şi starea de agitaţie, aşa că nu-l încărca şi pe el cu propriile tale nesiguranţe. Nu-i transmite anxietatea de separare, ci afişează o atitudine pozitivă şi încrezătoare. Copilul tău merită să se bucure de vacanţă în care pleacă, de zilele pe care le va petrece doar cu bunicii sau cu o rudă dragă, nu trebuie să se simtă vinovat de despărţirea de tine.
Faceţi schimb de talismane sau alte obiecte cu valoare sentimentală. Spune-i că în acest fel, el va fi mereu lângă ţine, iar tu lângă el.
Foto: 123RF, Editor: Adina Gruia