Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Apa, vitală încă dinainte de naştere

Apa, vitală încă dinainte de naştere

Bebeluşii au nevoie de mai multă apă decât adulţii, în jur de 150-175ml/kg din greutatea corporală şi cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai sensibili la pierderile de lichide. Astfel, ai grijă la riscul de deshidratare, care nu apare doar vara, pe caniculă, ci şi iarna, dacă în casă e prea cald. Mai mult decât atât, micuţul se poate deshidrata şi în caz de febră, vărsături sau diaree.

 

Când, cum, cât

Te gândeşti poate că micuţul are nevoie de apă atunci când este exclusiv alăptat. Dar să ştii că alăptarea are secretele ei, care funcţionează ca la carte: laptele de la începutul unei sesiuni de alăptare conţine mai multă apă şi potoleşte setea bebeluşului, devenind mai consistent abia în ultima parte a mesei. Pe măsură ce începi însă diversificarea şi îi introduci alimente solide în meniu, creşte şi nevoia de hidratare, apa fiind necesară chiar şi între mese. Pune-i în biberon câte 30-50 ml de apă după ce mănâncă şi dă-i să bea!
 

Previne cariile

Aproape toţi bebeluşii se liniştesc şi dorm mai bine noaptea dacă îi laşi să sugă dintr-un biberon cu ceai. Doar că ceaiul, mai ales cel îndulcit, duce la formarea cariilor de biberon, care te trimit apoi la cabinetul stomatologului. Soluţia este simplă! Chiar dacă nu o să fie încântat la început, lasă-i o sticlă plină cu apă, desigur… neîndulcită. Îl relaxează fără să-i afecteze smalţul dinţilor!
 

Să fie plată

Când îi prepari formula de lapte, ceiuţul sau îi dai să bea apa ca atare, foloseşte apă specială de la farmacii sau plată necarbogazificată, îmbuteliată. Dacă nu ai la îndemână, nu-i da apă de la robinet altfel decât fiartă şi răcită.
 

Hidratează-te şi tu

Pe perioada alăptării, sânii tăi produc în jur de 600-700 de ml de lapte zilnic. Este un efort al organismului care trebuie recompensat nu doar printr-o alimentaţie echilibrată, ci şi printr-un consum corespunzător de apă. Mănâncă legume, fructe, carne slabă şi bea 2-2.5 l de apă pe zi! Astfel, bebeluşul o să aibă lăptic din belşug, iar tu nu o să-ţi privezi organismul nici de lichide, nici de nutrienţii atât de necesari.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns