Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Are capacitate de concentrare?

Are capacitate de concentrare?

In prima luna

In primele saptamani de viata, copilul incepe pentru cateva secunde sa fixeze cu privirea un obiect, sa-si directioneze ochisorii spre o pata de lumina sau de culoare. Acest lucru inseamna initial cateva secunde, apoi capacitatea de a fi atent creste. De exemplu, in timpul suptului isi fixeaza privirea pe mama.

La 3 luni

Fixeaza cu privirea un obiect nu doar pentru scurta vreme, ci il poate urmari in miscare, dintr-o parte in alta a campului vizual.

La 6 luni

Poate sesiza directia din care vine un anumit zgomot si isi poate intoarce capul cautand sursa zgomotului. Abia acum e capabil sa-si vada mama ca pe „un intreg”.

Cand mama il ridica din pat, bebelusul isi schimba perspectiva asupra obiectelor din jur, vazandu-le acum din pozitie verticala.

E vremea sa constate ca obiectele din jurul sau sunt stabile, ca intre ele exista o anumita distanta, ca unele se misca si altele sunt statice, unele au gust bun, altele nu.

Apropo, cea mai buna cale de cunoastere la aceasta varsta este „gustatul” oricarui obiect care-i pica in mana.

Abia la 7 luni isi da seama ca obiectele si persoanele exista, sunt la locul lor, chiar si atunci cand nu sunt in raza lui vizuala: copilul poate urmari miscarea unei jucarii care dispare din campul privirii atunci cand a cazut pe jos sau a fost luata si dusa in alta parte.

La 9 luni

Este capabil sa urmareasca si sa scoata afara o jucarie dintr-un vas.

La 10 luni

Percepe din ce in ce mai bine obiectele si evenimentele din jur si devine interesat tot mai mult de detaliile obiectelor mici: atinge ochii sau gura parintilor sau a unei papusi. Este capabil sa se concentreze asupra unui obiect timp de cateva minute.

De la aceasta varsta, observarea si concentrarea sunt procese tot mai vizibile. Mai mult decat atat, copilul incepe sa-i imite pe cei din jur, i se dezvolta capacitatea de concentrare asupra sunetelor, deci limbajul.

La 12 luni

Abia la sfarsitul primului an ajunge sa faca asociatii intre observatiile curente si experienta: invata, de pilda, ca telefonul poate fi adus mai aproape, tragand de firul de care este legat!

Comments

comments

Lasă un răspuns