Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Are polipi? Vesnica dilema, explicata de pediatru

Are polipi? Vesnica dilema, explicata de pediatru

Cum iti dai seama daca are polipi? Oare trebuie scosi? Ce rol au si cand devin o problema, afli de la dr. Ingrid Balan, medic specialist pediatru.
Vegetațiile adenoide, denumite și polipi sau amigdale nazofaringiene, reprezintă țesutul limfoid localizat la nivelul faringelui, în porțiunea dintre nas și gât, și au rolul de a proteja mucoasa nazală de contactul iritant cu agenții externi (particule ce pot fi inspirate pe nas). Rolul protector al vegetațiilor adenoide este bine definit în primii ani de viață, atingând un maxim în jurul vârstei de trei-cinci ani, pentru ca apoi să sufere un proces natural de involuție.

De la simple răceli…

În cursul infecțiilor respiratorii (virale sau bacteriene), acești polipi își măresc volumul din cauza inflamației locale, producând obstrucția nazală ce determină disconfort la respirație, mai ales în timpul somnului. De asemenea, din cauza tumefierii vegetațiilor adenoide, poate fi afectat tubul lui Eustachio, ce conectează urechea medie cu partea posterioară a nasului, favorizând astfel apariția otitelor.

… la probleme mai mari

După intrarea în colectivitate, din cauza creșterii frecvenței infecțiilor de tip respirator, vegetațiile pot deveni supărătoare, putând prelungi sau agrava simptomatologia episoadelor acute, căpătând un aspect polimorf ce poate include: nervozitate, iritabilitate, oboseală, dureri de cap, tuse cronică (în special nocturnă), scăderea simțului mirosului, a auzului, stagnare în creștere și dezvoltare, cu posibilitatea apariției pe termen lung a complicațiilor pulmonare și cardiace.
Respirația orală dată de obstrucția nazală determină modificări ale faciesului și interferă și cu deglutiția și actul masticației, prin posibila implantare defectuoasă a dentiției.
Diagnosticul de hipertrofie a vegetațiilor adenoide se stabilește de către medicul ORL-ist prin rinoscopia directă/indirectă. Uneori se recomandă și efectuarea de investigații suplimentare, precum exsudat nazal și faringian (pentru depistarea și tratarea infecțiilor asociate), precum și audiogramă (pentru evaluarea integrității funcției auditive).

Trebuie operat de polipi?

În cazul în care copilul prezintă infecții respiratorii recurente, iar simptomatologia este polimorfă și interferă cu activitățile zilnice, perturbând dezvoltarea armonioasă a copilului, se poate recomanda intervenția chirurgicală de excizie a vegetațiilor adenoide – și anume adenoidectomia. Aceasta este o intervenție puțin invazivă, excizia făcându-se clasic sau prin coblație – o metodă nouă, ce reduce riscul de sângerare și care permite o vindecare mai rapidă. Recuperarea este de scurtă durată, iar în câteva zile copilul se poate reîntoarce în colectivitate.
Netratată, adenoidita cronică poate duce la apariția otitelor, a amigdalitelor, a traheobronșitei, poate perfora timpanul și afecta auzul. De asemenea, își pune amprenta asupra comportamentului micuțului prin oboseală, neatenție, nervozitate, randament intelectual scăzut, dar și asupra vieții sociale, prin întârzierea creșterii și a dezvoltării normale.

Dr. Ingrid Bălan, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments