Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Arme de invins durerea bebelusului

Arme de invins durerea bebelusului

Durerea generata de diverse proceduri medicale, care cel mai adesea implica acul, este foarte diferita de la un copil la altul. Toleranta la durere a bebelusului este in general destul de scazuta. Exista insa cateva metode eficiente care te ajuta sa-ti protejezi copilul si sa-l feresti de durerile cauzate de manevrele medicale.

Bebelusul nu uita durerea

Inclusiv bebelusii abia veniti pe lume au memoria durerii. Asadar, este complet gresit sa se considere ca „este mic nici nu stie ce i se intampla si, oricum, va uita”. Pentru copilasii mai mari, specialistii au demonstrat ca memoria durerii este una foarte puternica si ca, dincolo de suferinta fizica efectiva din timpul unei proceduri, conteaza foarte mult si atitudinea persoanelor care il inconjoara in acel moment. Memoria experientelor dureroase isi poate pune amprenta asupra reactiilor viitoare la astfel de evenimente. Copiii mici asociaza adesea durerea cu mediul unde se produce, deci mersul la medic va fi asociat cu durerea determinata de manevrele medicale.

Tetina cu glucoza „pacaleste” durerea

Bebelusii isi primesc doza de vitamina K injectabil, in pulpita, la nici o ora dupa nastere. Pana la iesirea din maternitate, mai toti bebelusii (cu mici exceptii) vor primi intaia doza de vaccin BCG si vor fi intepati in calcai pentru realizarea testului Guthrie (pentru depistarea fenilcetonuriei). Pentru a diminua durerea din timpul acestor manevre, puiutii ar trebui sa primeasca pe tetina o solutie de glucoza 30%. Gustul foarte dulce, nou pentru ei, ii calmeaza semnificativ, facandu-i sa uite de disconfortul intepaturii. Aceeasi metoda trebuie folosita si in cazul in care micutul trebuie intepat pentru recoltarea de sange sau pozitionarea unui cateter venos.

Sanul sau biberonul, „anestezie” sigura

Punerea la san a micutului in timp ce este intepat in calcai este foarte eficienta pentru calmarea durerii. Bebe se simte in siguranta in bratele tale, va plange mai putin, iar crisparea de pe fetisoara lui dispare mult mai repede. Daca recoltarea se face la scurt timp dupa nastere sau daca tu nu ai inca lapte, o solutie ar fi sa i se propuna un biberon cu lapte formula. Specialistii au observat ca, oricare ar fi metoda prin care se incerca atenuarea durerii, rezultatul este foarte bun. Este complet descurajata efectuarea vreunei manevre dureroase asupra unui micut fara a folosi o metoda de alinare a durerii.

Foloseste crema magica!

La varsta de 4-6 luni, iar apoi la un an, urmeaza ca micutii sa fie vaccinati. Desi par niste intepaturi banale facute cu ace deloc inspaimantatoare, pentru cei mai multi puiuti vaccinurile sunt foarte dureroase.

Pentru a diminua durerea, ar trebui ca inainte cu o ora de vaccinare sa fie aplicata pe zona respectiva o crema speciala, numita Emla. Aceasta este un anestezic local dermic ce contine o combinatie de lidocaina si prilocaina. Aplicata cu o ora inaintea unei intepaturi, reduce semnificativ durerea simtita de copilas. Pentru a putea fi folosita, este obligatoriu ca pielea micutului sa fie intacta, adica fara nicio rana.

Nu poate fi utilizata daca micutul are alergie la una dintre substantele continute, nu se aplica niciodata in ureche sau in contact cu ochii. Niciodata crema nu se aplica pe suprafete mari, ci doar pe locul unde se estimeaza a fi efectuata intepatura. Dupa vaccinare este recomandata administrarea unei doze de paracetamol sirop, pentru a evita durerea postvaccinare.

Pregatirea psihologica, obligatorie

Chiar si pentru un adult, ideea unei intepaturi nu este deloc atractiva. Pentru puiul tau, cu atat mai putin. Pregatirea psihologica pentru copiii de peste 3 anisori este foarte importanta. De fiecare data cand mergi cu puiul la medic, trebuie sa-i spui ce se va petrece acolo. Niciodata nu trebuie sa lipseasca asigurarea ca nu va exista durere prin aplicarea cremei magice, chiar daca medicul va dori doar sa-i recolteze un pic de sange.

Injectia nu este o pedeapsa!

Amenintarea cu injectia este una dintre greselile enorme facute de multi parinti in incercarea de a convinge copilasul sa accepte sa faca ceva. Asocierea medicului cu injectia va determina o reactie de teama imensa a micutului fata de medic si, ori de cate ori va fi cu adevarat nevoie sa mearga la medic sau sa faca o injectie, va fi o catastrofa. Strengarul va plange incontinuu, facand consultatia extrem de dificila. In plus, starea lui de panica nu este una falsa, ci extrem de reala, determinata insa de o greseala de atitudine.

Distrage-i atentia cu muzica

Este foarte eficient ca in camera unde puiul va fi intepat sa se auda pe fundal muzica pentru copii. Cel mic va fi atent la muzica, iar daca tu esti langa el, atragandu-i suplimentar atentia, intepatura va trece fara nici un pic de crispare pe fata strengarului.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns