Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Arta conversatiei la… prichindei

Arta conversatiei la… prichindei

„Cu siguranţă o să devină actor”, este gândul care-ţi trece prin minte când îţi vezi şi auzi copilul în timp ce se joacă, schimbându-şi vocea pentru fiecare păpuşă ori figurină în parte.

O mare parte din jocul copiilor o reprezintă dialogurile dintre păpuşi, dialoguri în care imită conversaţia adulţilor. În timpul lor foloseşte diferite tipuri de voci pentru diversele personaje – mai subţiri pentru copii, mai groase şi profunde pentru supereroi, ca semn de forţă şi bărbăţie.

Aceste variaţii în discurs demonstrează că micuţul a descoperit şi înţelege cum funcţionează comunicarea şi că se familiarizează cu ceea ce am putea numi arta conversaţiei. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru joc, ci şi în viaţa de zi cu zi: de pildă, într-un fel va discuta cu un adult şi în alt fel cu un copil, într-un fel vorbeşte cu mami şi în alt fel cu vecina de la bloc.

Ascultă-l cu atenţie, atât în public, cât şi în timpul jocului, şi vei descoperi expresii care îţi sunt familiare, pe care le folosiţi în mod curent între voi. Prin urmare, el înregistrează îm permanenţă ceea ce aude în familie şi apoi foloseşte termenii, după cum a văzut la cei din jur că procedează.
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments