Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Astmul la copii. Reguli de ingrijire

Astmul la copii. Reguli de ingrijire

Nu e răcit, dar tușește cât e noaptea de lungă. În plus, respiră greu. Acestea pot fi manifestări ce indică astmul. Iată cum îl poți ajuta pe cel mic.
Astmul este o boală inflamatorie ce afectează bronhiile și care provoacă episoade de tuse resimțite mai cu seamă peste noapte. Pentru a determina dacă tusea are o altă cauză decât o banală răceală, e necesar ca părintele să observe dacă aceasta persistă.

Cum îi controlezi tusea

Umidifică aerul în camera unde stă de obicei copilul. Dacă nu poți să investești într-un umidificator, atunci lasă pe calorifer un bol de apă pe care s-o schimbi în fiecare zi. Evită siropurile antitusive deoarece inhibă curățarea naturală a căilor respiratorii. Dacă tusea persistă mai mult de două-trei săptămâni, vorbește cu pediatrul care va trebui să elimine posibilitatea unei infecții. Apoi, copilul va trebui să fie supus unui examen spirometric – măsurarea capacității respiratorii. Astmul este de cele mai multe ori o boală alergică, așadar ia câteva măsuri de precauție. Îndepărtează din camera copilului lucruri care ar putea ține praf: covoare, perdele, pernele cu puf sau pene. Fă curățenie mai des și aspiră praful chiar și de pe pereți. Evită plantele și renunță la animalele de companie.

Dacă respiră cu dificultate…

Este normal ca orice copil să respire greu după un efort, după ce aleargă sau sare. Dar, dacă se oprește brusc din joacă, pune mâna în dreptul pieptului și suflă greu iar apoi se simte anormal de obosit, atunci sigur are o problemă.
De obicei, astmul este declanșat de o viroză respiratorie sau de o expunere la un alergen, cum ar fi polenul. Este posibil ca primele crize astmatice să fie trecute cu vederea pentru că se confundă ușor cu răceala. La copiii mici, 2-3 ani, boala este ușoară, crizele de tuse sunt de mică intensitate și trec de la sine. Dar, netratată la timp, boala se agravează, puseele de tuse sunt tot mai frecvente, manifestându-se în special noaptea. Ca mamă, e esențial să înțelegi că astmul este o boală ușor tratabilă. Înscrie copilul în programe de exerciții pentru creșterea eficienței respiratorii. Evită produsele iritante în camera copilului, aerul poluat, nu fuma (deloc, dacă se poate) lângă copil, nu-i oferi alimente alergenice. Asigură-i puiului tău confort și curățenie.

Astmul – reguli generale

  • Încurajează-l să petreacă mult timp în aer liber, să se joace, să învețe să cânte la un instrument de suflat.
  • Înotul este sportul recomandat pentru suferinzii de astm, deci înscrie copilul la astfel de cursuri.
  • Evită expunerea copilului la polen, praf, fum, vopsele, deodorante.
  • Nu trata copilul după ureche. Chiar dacă crizele de tuse pot fi rărite prin inhalarea aerosolilor bronhodilatatori, acest tip de medicație trebuie recomandat de medic.

Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments