Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Avantajele alaptarii pentru bebelus si pentru mama

Avantajele alaptarii pentru bebelus si pentru mama

Avantaje pentru bebelus

Organismul micutului are un sistem imunitar (de aparare) inca imatur si care se gaseste pus in situatia de a lupta cu o multime de mici „invadatori” invizibili, dar periculosi. Acesti „microbi” sunt in marea lor majoritate inofensivi pentru noi, adultii, tocmai pentru ca in copilarie „armata” noastra defensiva (sistemul imunitar) s-a luptat cu ei si a invatat cum sa ii invinga.

Prin laptele cu care micutul se hraneste in primele trei zile (colostru – lichid galbui de consistenta mai densa) sistemul imunitar al micutului primeste „intaririle” (un „detasament” numeros de celule albe) si „tehnica de lupta” („munitie” sub forma de anticorpi) atat de necesare pentru a iesi victorios.

Colostrul contine o paleta larga de factori de crestere – substante ce intensifica procesul de maturare intestinala, reducandu-se astfel alergiile si intolerantele alimentare. Alimentarea la san are si efect purgativ: grabeste eliminarea meconiului bogat in bilirubina – adica a continutului maroniu-verzui al intestinului gros, format in viata intrauterina prin „digestia” lichidului amniotic. Prin eliminarea unei cantitati mari de bilirubina (pigmentul implicat si in colorarea icterica a pielii) se reduce intensitatea, durata icterului fiziologic al nou-nascutului.

Numeroase studii de specialitate semnaleaza chiar si un indice de inteligenta mai mare in randul copiilor alaptati natural, ceea ce nu e tocmai un lucru de ignorat. Unul dintre cele mai importante avantaje ale alaptatului la san este legatura sufleteasca, puternica si durabila, care se construieste cu fiecare atingere, privire, vorba duioasa prin care tu il alinti in timp ce il hranesti! Aceasta legatura psihologica sanatoasa va constitui una dintre premisele esentiale ale unui start bun in viata.

In mintea celor mai multe femei care refuza sa alapteze sta frica de a nu-si vedea sanii „lasati”! De fapt, aceste mamici nu vad ambele fete ale monedei – inca din timpul sarcinii sanii cresc si se ingreuneaza. Hormonii de sarcina sunt cei care determina atat cresterea in volum a tesutului glandular mamar deja existent, cat, mai ales, formarea unui tesut suplimentar – cu alte cuvinte, chiar daca fabrica va produce sau nu „papica”, utilajele au fost deja „importate” si „liniile de productie” asamblate! Lucrul pe care ele nu-l stiu este ca sanul care alapteaza isi revine mai repede la forma si elasticitatea de dinaintea sarcinii, comparativ cu sanul care nu a alaptat.

Un alt avantaj al mamicilor care alapteaza este reducerea semnificativa a cancerului de san – cancerul aflat pe primul loc in randul tumorilor maligne letale la femei. Pentru a incheia „in forta” lista avantajelor pe care alaptatul ti le aduce tie, mamei, trebuie sa amintim un lucru mai putin stiut: femeia care alapteaza isi redobandeste mai repede viata sexuala normala, ba chiar mai mult, se pare ca atinge orgasmul in conditii mai bune!

Pe aceasta lista cu avantaje pentru mama care alapteaza unii autori trec si amenoreea (lipsa ciclului menstrual) indusa de alaptare si, implicit, contraceptia pe care aceasta o implica. Totusi, pentru evitarea aparitiei unei alte sarcini foloseste macar o metoda contraceptiva de bariera (prezervativ, diafragma), daca nu a unui anticonceptional progesteronic, care sa nu-ti dauneze secretiei lactate. Medicul iti va recomanda mijlocul contraceptiv care ti se potriveste cel mai bine.

Comments

comments

Lasă un răspuns