Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copilul > Bebe nu acceptă diversificarea

Bebe nu acceptă diversificarea

Nu trebuie însă să cazi în ispita produselor gustoase, dar pline de E-uri şi nesănătoase, de genul brânză topită, crenvurşti, mezeluri.

Combinaţii diverse de arome şi gust

Primii ani de viaţă sunt foarte importanţi pentru fixarea şi dezvoltarea obiceiurilor alimentare. De aceea este foarte important să ai grijă ca atunci când diversifici mâncarea să îi oferi mese variate, să îi dai ocazia să cunoască şi să experimenteze diverse combinaţii de gust şi arome.

Chiar dacă respinge un aliment de câteva ori, încearcă din nou după o perioadă de timp, preparat într-un alt mod. Funcţionează destul de bine şi combinarea unor alimente noi sau pe care nu le acceptă cu ceva care ştii că îi place.

Încurajările gentile, mai eficiente decât forţarea

Un sfat pe care mulţi experţi îl dau e ca atunci când găteşti să implici şi copilul! Jucaţi-vă împreună cu formele şi culorile, experimentaţi diverse moduri de prezentare a felurilor de mâncare! Va fi mai tentat să guste din ceea ce aţi pregătit împreună.

În nici un caz nu îl forţa şi nu insista mult când vezi că nu vrea să mănânce. Dacă copilul simte că e forţat, corpul lui va degaja hormonii stresului. Va începe să asocieze mâncarea cu ceva neplăcut, iar asta este o metodă sigură să creezi repulsie faţă de mâncare.

Trucuri pentru mofturoşi

1. Nu insista să mănânce atunci când e foarte somnoros. Organismul lui nu va fi capabil să digere mâncarea, din cauza metabolismului slab, iar micuţul va fi nervos şi agitat.

2. Nu te aştepta la ordine şi ascultare absolute. Copiii, mai ales atunci când sunt foarte mici, nu percep ora mesei ca un obicei ce presupune linişte.

3. Oferă-i bucăţele mici, pe care să le ia singur. Implicarea lui în proces îi atrage atenţia. Dacă poţi să-l faci să vină bucuros la masă, va asocia râsul şi bucuria cu linguriţa de mâncare şi îţi va fi mai uşor. 

4. Nu-l forţa niciodată să mănânce! Dacă îl vei forţa să deschidă gura pentru a primi mâncarea, o să îi creşti nivelul de stres şi anxietate, ceea ce îl va face să aibă multe sucuri gastrice, care îi pot cauza dureri de stomac, crampe şi mai târziu chiar ulcer.

5. Dacă refuză să mănânce, joacă-te un pic cu el, fără a pune mâna pe bolul cu mâncare. După câteva minute, poţi încerca din nou.

6. Nu-l forţa să mănânce alimente al căror gust nu îi plac. Încearcă mai bine să le amesteci cu alte produse al căror gust îi plac.

7. Nu-l hrăni numai acasă. Obişnuieşte-l să îi dai să mănânce şi afară, pe o bancă, la aer curat. Va avea un apetit crescut.

8. Încearcă să-l încurajezi gentil. La masă, oferă-i pentru început un aliment care îi place cu legume. Cere-i să mănânce şi din legume. Dacă ia un pic, dar nu vrea să le termine, nu e nicio problemă. Nu-i mai da altceva de mâncare şi, mai târziu, încearcă din nou cu legumele.

 

Comments

comments

Leave a Reply