Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bebe refuză sânul!

Bebe refuză sânul!

„Greva” suptului (atunci când bebe refuză sânul) nu e ceva neobişnuit în primul an de viaţă. Iată care ar putea fi cauzele și ce poți face tu.
Cel mai adesea, micuţii refuză sânul după ce au primit lapte din biberon. „Fetiţa mea nu avea mai mult de 3 luni când, dintr-o dată, a refuzat să mai sugă la sân, deşi lapte era din belşug. La mijloc a fost o greşeală pe care am făcut-o din comoditate. Din când în când plecam câteva ore pe zi de acasă, la cumpărături, iar soţul rămânea cu ea, timp în care îi dădea lapte muls de la mine, însă cu biberonul. După vreo trei astfel de plecări, fetiţa a început să întoarcă spatele la sân, preferând laptele la sticlă. N-am cedat însă. Nu am mai plecat de acasă o vreme, nu i-am mai dat lapte la biberon şi am făcut o mică şmecherie: o alăptam când încă era un pic adormită, aşa că instinctul ieşea învingător”, povesteşte Ada, din Bucureşti.

De ce refuză sânul?

Motivele care stau în spatele refuzului pot fi însă şi altele. Printre cele mai frecvente trebuie luate în calcul şi următoarele.
Bebe reacţionează la ceva ce a mâncat mama. De vină poate fi mai ales mâncarea condimentată, care schimbă gustul laptelui. Singura soluţie: ai grijă la alimentație în alăptare și elimină din dietă condimentele, cel puțin pentru moment.
Mama trece prin modificări hormonale. Fie că îţi revine menstruaţia, fie chiar rămâi din nou gravidă, ambele variante implică schimbări hormonale care vor duce la modificarea laptelui. De aceea trebuie să ai un pic de răbdare, pentru ca bebeluşul să se obişnuiască cu noul gust.
Micuţul are nasul înfundat. Dacă bebe a fost sau este încă răcit, mucozităţile îl pot deranja atât de tare, încât e forţat să aleagă între a respira şi a mânca. Pentru a-l ajuta, pune-i în năsuc picături saline şi foloseşte un aspirator de nas chiar înainte de alăptare.
Bebe are dureri. Dacă micuţul tău are o infecţie la ureche (otită) sau îi ies dinţişorii, mişcarea mandibulei în timpul suptului îi poate intensifica durerea. Mergeţi la un consult pediatric. Oricare ar fi motivul, medicul îţi poate prescrie tratamentul adecvat, care include şi medicamente analgezice.
Îl deranjează fluxul laptelui. Fie că îi e foame şi laptele curge prea încet, fie, din contră, ai o producţie excesivă de lapte, iar bebe se îneacă. Dacă fluxul e prea greoi, mulge-te câteva minute înainte de a-l alăpta. Iar când cantitatea de lapte e prea mare, dă drumul la sfârc, opreşte fluxul cu un prosop şi, după ce lucrurile s-au mai calmat, încearcă din nou.

Nu îl forţa!

Este cea mai mare greşeală pe care o poţi face. Mai degrabă lasă-l în pace şi încearcă să-l pui din nou la sân peste ceva timp. Alătează-l când nu e complet treaz şi încearcă poziţii de supt cât mai diverse. Un truc este să-i bagi întâi suzeta în guriţă (sau degetul tău), iar după ce s-a liniştit, să o înlocuieşti rapid cu sânul tău.
Indiferent de cauză, nu ceda! Mulge lapte în continuare pentru a susţine lactaţia şi vorbeşte cu medicul sau moaşa pentru a rezolva problema cât mai repede.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments