Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bebe s-a inecat! Ce fac?!

Bebe s-a inecat! Ce fac?!

Oricat de atenta ai fi, e posibil ca macar o data sa treci printr-un astfel de episod. Si e bine sa stii din timp ce trebuie sa faci daca bebe s-a inecat.
Dacă puiul tău s-a înecat, nu te pierde cu firea și ai încredere în tine, pentru că într-o astfel de situaţie tu ești primul său ajutor! Gândeşte-te că bebeluşul are mare nevoie de tine! Dacă „dopul” accidental realizează un blocaj total al aerului prin trahee se produce obstrucţia completă de trahee.

Cum știi că s-a înecat

Semnele pe care le urmăreşti la copilul tău sunt: culoarea pielii se schimbă (din roz devine albăstruie), nu poate plânge, tuşeşte foarte slab sau ineficient, respiră cu foarte mare dificultate (obstrucţie incompletă, dar severă), îşi pierde cunoştinţa.

Ce faci?

Pasul I. Deschide-i gura şi caută „dopul”! Numai dacă îl vezi, încearcă să-l scoţi introducându-ţi degetul mic pe faţa laterală a obrazului, prinzând ca într-un cârlig obstacolul. Nu încerca să intri în gura copilului cu mai multe degete pentru că nu este loc şi rişti să îl îndeşi şi mai mult.
Pasul II. Dacă a leşinat (este inconştient), încearcă să-l trezeşti ciupindu-l de ureche sau pălmuindu-l la tălpi. Scopul este de a-l face să plângă, plânsul fiind un mecanism foarte bun de îndepărtare a obstacolului.
Pasul III. Dacă nu îşi revine sau obstacolul nu se vede ori nu poate fi înlăturat, treci la următorul pas: cinci bătăi în spate (între omoplaţi) urmate de alte cinci apăsări pe piept.
Dezbracă-l în chiloţel şi aşază-te pe un scaun ţinând copilul cu faţa în jos pe antebraţul stâng, în timp ce mâna stângă îi susţine faţa şi gâtul. Cu podul palmei drepte bate-l între omoplaţi, aplicând mâinii o mişcare în jos şi un pic înainte. După cinci bătăi pe spate, întoarce-l cu faţa în sus şi aşază-l pe o suprafaţă plană şi rigidă (pe o masă). Cu una dintre mâini menţine-i capul uşor dat pe spate, pentru a-i ţine căile aeriene deschise. Cu cealaltă mână apasă-l pe piept cu degetul arătător şi mijlociu aşezate într-un punct situat la un centimetru (un lat de deget) sub linia imaginară ce uneşte areolele mamare. Degetelor le imprimi cinci mişcări scurte (adâncime 1-2 cm), nu foarte puternice, dar ferme.
Pasul IV. Dacă „dopul” a ieşit şi micuţul începe să plângă şi respiră (tuşeşte) bine, a scăpat! Lasă-l în pace! Însă dacă manevra nu a reuşit, reia pasul II.

Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments