
Orice bebe sughita, iar asta este ceva absolut normal. La fel de adevarat este ca nu e tocmai placut pentru micut. De ce e sughita si cum il opresti?
Bebe poate sughița dacă papă prea repede, dacă înghite aer atunci când îl alăptezi, dacă mănâncă sau bea în mare viteză, dacă plânge mult sau este prea obosit. În niciun caz nu trebuie să îi dai medicamente pentru asta, ci doar să aplici unul dintre trucurile testate de mămicile cu experienţă.
Explicaţie medicală
Sughiţul este o contracţie spasmodică a diafragmei, ca răspuns la o distensiune gastrică brutală, ca de exemplu excesul de aer. Deşi sughiţul este o chestiune simplă, e impresionant să vezi cum un trup micuţ de bebeluş se cutremură la intervale scurte de timp. Chiar dacă nu îl doare când sughiță, cu toate acestea el trebuie oprit. Iar acest lucru nu-i deloc greu de realizat. Nu trebuie decât să-l culci pe burtică pe cel mic pentru câteva minute ori să-i dai puţină apă într-un biberon. Ai răbdare câteva minute şi vei vedea că va înceta.
„Tactici” anti sughiț
- Ia-l în braţe și pune-l pe piept, mângâie-l până se simte în siguranţă și se relaxează complet.
- Asigură-i un mediu înconjurător confortabil, liniștitor. Micşorează intensitatea luminii, du-l într-o cameră departe de zgomotele din casă – fraţi mai mari, televizor, animale de companie, vorbeşte-i calm.
- Dacă îl alăptezi, lasă-l să sugă până se satură sau dacă este hrănit artificial, oferă-i un biberon de lapte.
- Verifică tetina biberonului! Dacă este înfundată sau dacă este prea largă, tocmai ai descoperit două cauze care pot duce la sughiţ.
- Pune-i pe limbă două picături de zeamă de lămâie! Se va strâmba puţin, dar va scăpa de problemă!
În popor se spune că, dacă cineva sughiţă, trebuie să-l sperii ca să-i treacă. NU face asta bebelușului tău! Îi vei afecta dezvoltarea emoţională!
Foto: Guliver/ Thinkstock