Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bebeluşul meu e răsfăţat?

Bebeluşul meu e răsfăţat?

Nu, bebeluşul nu poate fi răsfăţat!

Bebelușul tău are nevoie de toată grija și atenția pe care le poate primi. Ignoră sfaturile rudelor sau ale cunoscuților bine intenționați care-ţi spun că bebelușii trebuie să învețe ce este independența (că trebuie lăsați să plângă până se liniștesc ei singuri, să nu fie luați în brațe etc). Dimpotrivă, oferă-i cât de multă atenţie şi afecţiune poţi. Oricât de mult i-ai oferi nu este prea mult pentru bebeluşul tău! „Ascultă de instinctul tău de mamă – acea voce interioară care îți spune să-ţi mângâi bebelușul când plânge”, spune psihologul Sandy Bailey, în Should I worry about spoiling my baby, publicat pe BabyCenter.com. Aceasta vine și cu un fel de definiție a copilului răsfățat: copilul care învață să folosească un comportament negativ pentru a obține ceea ce dorește.

Bebeluşul şi răsfăţul

Bebelușul este prea mic pentru a te manipula sau pentru a te enerva în mod intenționat. El plânge ca să-ți comunice nevoile sale, indiferent dacă acestea se referă la masă, un scutec uscat sau puțină joacă cu mama sau cu tata. Atunci când răspunzi rapid copilului tău, stabilești o legătură de încredere care poate dura ani de zile, explică Sandy Bailey.
Răspunzând plânsului bebelușului tău, el devine mai sigur, mai încrezător, are mai puține temeri, știe că atunci când are o problemă mămica este lângă el ca să-l ajute, simte și știe că se poate baza pe tine. În plus, dacă vede că îi iei plânsul în serios, va fi îndreptățit să nu mai plângă fără motiv – el știe că mămi vine să-l ajute atunci când îi cere asta, fără să plângă prea mult.

Când poate să apară răsfăţul

Pe la 6 – 8 luni, el va fi descoperi relația cauză-efect. De pildă, dacă împinge un castron, acesta cade sau dacă un castron cade, tu te apleci să-l ridici. În același fel va descoperi și modul în care îți poate influența comportamentul și legătura dintre acțiunile lui și răspunsul tău. În acest moment poți să stabilești niște limite. „Dacă bebelușul începe să plângă pentru a obține un lucru de care nu are nevoie, rămâi fermă și îmbrățișează-l atunci când se calmează. La fel, îmbrățișează-l și laudă-l atunci când merită și distrage-i atenţia dacă face ceva periculos”, te mai sfătuieşte Sandy Bailey.
Foto: 123RF, Sursă: BabyCenter, Adaptare: Adina Gruia

Comments

comments