Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bebelusul intre 4 saptamani si 5 saptamani

Bebelusul intre 4 saptamani si 5 saptamani

Saptamana a 4-a

Cum se simte mama? Fericita. Copilul ti-a zambit numai tie, pentru prima data, moment in care ai uitat de toate necazurile si sacrificiile. Deja ai inceput sa-l citesti: stii cand plange de foame si cand tipa de plictiseala. Ai depasit momentele de panica, poti spune ca ai experienta. In aceasta saptamana vei gasi destula energie ca sa te uiti din nou in oglinda. Multe femei isi suna acum medicul pentru a-l intreba ce exercitii fizice sunt permise.

Ce face copilul? Te recunoaste, isi poate tine capul ridicat. Multi incep sa faca diferenta dintre noapte si zi. Acest lucru trebuie incurajat, administrandu-i mesele din timpul noptii la lumina veiozei. Vorbeste-i in soapta si n-o sa-ti para rau. Daca exercitiul reuseste, cu timpul va sari peste masa de la miezul noptii. Incepe sa aprecieze jocurile simple. Il poti ridica de manute si daca il dai nas in nas, dupa ce il iei in brate, se bucura foarte tare.

Ce spun specialistii? Copiii sunt astazi mai precoce decat scrie in tratatele de pediatrie. Cred ca sunt mai puternic stimulati, pentru ca parintii petrec mai mult timp cu ei. Ne asigura bunicile noastre ca au stat cu noi zi si noapte, dar pe atunci nu erau masini de spalat si probabil ca, in timp ce-si faceau treaba, ne supravegheau cu coada ochiului cum stam si privim tavanul. Copiii fiind astazi mai dinamici, parintii se simt recompensati. Interesul lor in a petrece mai mult timp cu copilul creste.

Saptamana a 5-a

Cum se simte mama? Incepi sa te gandesti si la tine. Vazand ca micutul a luat in greutate, ca e activ si fericit, incepi sa te relaxezi. Vei cere sotului sa te ajute, nu mult, doar cat sa te duci pana la coafor. In aceasta saptamana si tu, si copilul puteti incepe sa primiti vizite. Nu e prea corect din punct de vedere medical, dar cata bucurie iti aduc laudele oaspetilor… Nu este exclus sa apara si nori pe cerul vietii de familie. Taticii sunt oamenii extremelor: ori se tem sa se ocupe de cel mic, ori te dau pur si simplu la o parte. In primul caz, fa totul ca sa il implici si pe partener. In cel de-al doilea, fii multumita ca nu o sa intampini singura noptile in care copilul are colici.

Ce face copilul? Se uita atent in jur, incepe sa aiba preferinte. Apreciaza muzica linistitoare, pusa in surdina. Te recunoaste si iti zambeste cand e multumit. Nu-i strica sa te auda spunandu-i povesti. Chiar daca nu le intelege, ii plac pur si simplu.

Ce spun specialistii? Copilul incepe sa raspunda la actiunile mamei, drept pentru care aceasta nu se mai simte singura. Din acest stadiu, multi parinti cred ca recunosc caracterul pe care il va avea copilul. Unul va fi rabdator, altul mai coleric, unul mai dragastos, altul mai rece. Deja copilul e interesat si de alte lucruri, incepe s-o mai lase un pic in pace pe mamica, jucaria lui favorita.

Comments

comments

Lasă un răspuns