Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bebelusul intre doua saptamani si trei saptamani

Bebelusul intre doua saptamani si trei saptamani

Cum se simte mama? Speriata si confuza. Este saptamana cand vei apela cel mai des la medicul de familie. N-ar strica sa ai si numarul de telefon al unei asistente. Aproape toate problemele pot fi rezolvate, daca primesti sfatul unei persoane cu experienta.

Ce face copilul? Buricul a cazut pana in a 6-a sau a 7-a zi. Incep sa se vada primele semne bune. Isi recastiga greutatea de la nastere intre a 10-a si a 14-a zi de viata. Incepe sa te vada. Ar putea face prima baita adevarata. Intai speli parul, il clatesti, apoi il stergi bine cu un prosop, dupa care speli corpul. Temperatura de 22 de grade Celsius din camera copilului poate fi crescuta cu 2 grade, in perspectiva imbaierii. In aceasta saptamana se vede cel mai clar daca micutul e sanatos. Culoarea roz a pielii, reflexele (pe care le va verifica pediatrul), forta cu care se hraneste sunt elemente ce te asigura ca totul e bine. Si astfel te reconfortezi.

Ce spun specialistii? In aceasta perioada se verifica cicatricea ombilicala. Daca a aparut vreun granulom, o leziune care zemuieste, pediatrul poate folosi nitrat de argint si totul se rezolva in cateva zile. Ar trebui ca mamele sa nu faca totul singure. Orice ajutor pe care pot conta trebuie folosit. Sa nu uitam ca, si in cazul fericit in care tatii isi mai iau concediu, din a doua saptamana doar mamele raman pe baricada.

Bebelus trei saptamani

Cum se simte mama? Viata a intrat in rutina. Daca nu alaptezi, pregatirea biberoanelor iti va lua o groaza de timp. Daca il hranesti la san, vei fi mereu preocupata de cantitatea si calitatea laptelui pe care-l dai celui mic. Incepe lupta cu somnul. Inca din maternitate copilul a fost invatat sa manance noaptea si sa doarma ziua. Chiar daca ai noroc de un ingeras care nu plange noaptea, nu scapi de masa din schimbul trei. O sa ajungi sa dormi in picioare sau sa furi cateva minute de somn intre doua reprize de plans. Programul de masa, impus cu ajutorul pediatrului, te va salva de astenie, iar copilului n-o sa-i faca decat bine un orar mai riguros.

Ce face copilul? Din aceasta saptamana incepe sa recunoasca vocile. Poate intoarce capul spre directia sunetului. Incepe sa aprecieze masajul si miscarile de gimnastica. Vrea sa te aiba mereu in preajma. Ii place sa fie tinut in brate si te va santaja, plangand pana cand i se indeplineste dorinta.

Ce spun specialistii? Mamicile sunt extrem de stresate, mai ales la primul copil. Pe langa stres, le deprima monotonia. Iata de ce plimbarea zilnica devine un prilej de evadare. In sezonul rece, pot scoate copilul din casa dupa a doua saptamana, in lunile de vara chiar din primele zile. Daca la inceput mama se teme si de umbra ei, cu timpul incepe sa aprecieze excursia in parc. Unele, mai tari de inger, vor dori chiar sa iasa singure o jumatate de ora pana la magazin, daca micutul e pe maini sigure, acasa. Altele se vor relaxa doar cu o baie fierbinte, cat timp soacra le supravegheaza odorul.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns