
Te întrebi ce și cât înțelege bebelușul tău de 6-18 luni din tot ce-l înconjoară? Mai mult decât crezi, mămico! În plus, devine tot mai interesat de ceea ce se întâmplă în apropierea lui și începe să se folosească de limbaj.
Bebelușul de 6-18 luni – un ghemotoc care descoperă lumea!
Până să împlinească vârsta de șapte luni, micuțul tău își recunoaște numele și reacționează atunci când îl strigi. În plus, deja îi cunoaște pe mai toți cei de-ai casei și e posibil să devină neliniștit atunci când se află față-n față cu un străin. La șapte luni, imită mai toate sunetele pe care le aude și înțelege mult mai multe decât pare. Așa că ai grijă cum se vorbește în jurul lui – este pus pe înregistrare!
La 10 luni va face clar diferența între mami și tati (până la această vârstă se mai întâmplă ca unii puiuți să-i spună mămicii ta-ta). Înțelege denumirea obiectelor și a celor din jur și chiar le poate „boteza” pe limba lui pe cele care i se par mai interesante.
În jurul vârstei de 12 luni înțelege diferența dintre „da” și „nu”, dar și avertizările precum „Nu pune mânuța!”.
După ce împlinește un an, copilul devine tot mai interesat de mediul lui și va fi dornic să exploreze și să investigheze totul în jur.
Pe la aproximativ 15 luni se recunoaște în oglindă și înțelege că imaginea care se reflectă este chiar a lui.
Limbajul său este tot mai dezvoltat, pe măsură ce înțelege importanța comunicării. Între unu și doi ani, ar trebui să folosească aproximativ 10 cuvinte și să știe ce înseamnă. Cea mai bună metodă de a-i stimula limbajul este să-i citești și să-i vorbești cât mai mult, despre orice. Micuții care sunt expuși unui vocabular bogat încep să vorbească mai repede.
Sursă: revista MAMI, iulie 2015, Foto: 123RF