
Bebeluşul la 6 luni este foarte încântat de fiecare jucărie pe care poate deja să o apuce cu o singură mânuţă şi, chiar mai mult, să o treacă dintr-o mânuţă în cealaltă.
Se întoarce singur de pe o parte pe alta şi încearcă să se ridice în picioruşe, sprijinindu-se în mânuţe cu toată încrederea. Ştie să-ţi atragă atenţia şi te vrea tot timpul în preajma lui.
Bebeluşii sunt foarte deştepţi. Ei sunt deosebit de atenţi la lumea din jurul lor, având capacitatea de a asimila importante lecţii de limbaj, comportament uman şi geometrie a spaţiului. În primele şase luni de viaţă, în mintea bebeluşilor se fac infinit de multe conexiuni. În primele câteva ore de la naştere, nou-născutul este capabil să recunoască chipul mamei. Câteva săptămâni mai târziu, acesta poate imita expresiile faciale ale mamei – semn că micuţul nu numai că începe să descifreze emoţiile de pe chipul mămicii lui şi să le imite ci şi că la rândul lui trăieşte şi el aceleaşi emoţii. Zâmbeşte pentru că este fericit. De asemenea, la această vârstă, bebeluşul face primele tentative de a comunica prin „vorbe”. Pe la 3 luni îşi dă seama că dacă gângureşte, s-ar putea ca cineva să-i răspundă. De aceea, pentru a-i dezvolta cât mai mult abilităţile de comunicare, vorbeşte-i şi mai ales, răspunde-i. Această simplă interacţiune îl va face să înveţe una din cele mai importante lecţii de viaţă – oferi un zâmbet, primeşti un zâmbet.
La vârsta de 6 luni, dacă îi dai în mânuţă o oglindă în care să se privească, vei vedea că micul gânditor se încruntă şi scoate limbuţa din gură, gângureşte şi exclamă, zâmbeşte. Ceea ce face el de fapt este că asimilează şi procesează informaţiile din mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, explorează şi descoperă.
Este timpul să facă ceva nou – să arunce jucăriile pe jos! Îi place să le vadă căzând şi ar vrea să le ridice singurel.
Citeste şi Luna a V-a din viata bebelusului tau
Ce poate face bebeluşul la 6 luni
- Voinicelul tău apucă jucăria cu o singură mânuţă, o trece dintr-o mânuţă în cealaltă şi o bagă în guriţă;
- Se rostogoleşte de pe o parte pe alta;
- Stă singur în funduleţ;
- Merge de-a buşilea;
- Este foarte atent în jurul lui;
- Deosebeşte persoanele străine;
- Încearcă să se ridice în picioruşe;
- Mişcările sale sunt mult mai bine coordonate.
- Citeşte şi Luna a patra de viaţă
Ţie ce surprize ţi-a oferit bebeluşul la 6 luni?