Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce beneficii au apele termale, pentru copii

Ce beneficii au apele termale, pentru copii

Apele termale sunt o alternativa de mare ajutor pentru tratarea anumitor afectiuni la copii, de la probleme ale pielii, la afectiuni digestive sau viroze.
Pe lângă o dietă echilibrată, una dintre metodele de întărire a imunității copiilor, mai ales în sezonul rece, este cura cu ape termale. Acestea ajută în a ameliora diverse afecțiuni în cazul copiilor: de la probleme ale pielii (alergii, dermatite, psoriazis), afecțiuni neurologice (parapareze spastice), digestive, până la răceli și viroze. Spre deosebire de apele din piscinele obișnuite, apele dintr-un therme vin din adâncul pământului. Au calități terapeutice nealterate, și sunt tratate prin ozonificare, care spre deosebire de clor, este inofensiv cu pielea.

Ozon versus clor

Apa dintr-un therme este extrasă din pământ de la o adâncime de 3.000 de metri, așa încât ajunge în bazine cu proprietățile nealterate. În plus, este tratată prin ozonificare, metodă modernă de sterilizare. Ozonul „omoară” 99,9% dintre bacterii și îmbogățește aerul din jur, care capătă calități de aerosoli. Apele termale din therme au o compoziție bogată în săruri minerale (calciu, magneziu, zinc, siliciu, mangan, seleniu) cu rol în regenerarea celulară, proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, spun medicii.
„După cum se știe, în piscinele obișnuite, apa nu este prea prietenoasă, nici termic, nici din punct de vedere a modului de dezinfecție (cantități prea mari de clor), care este toxic și pentru piele, dar și pentru căile respiratorii. Apa dintr-un therme își păstrează însă puritatea și mineralizarea. Procesul care asigură puritatea microbiologică este ozonificarea, o metodă care nu modifică, ci dimpotrivă, crește proprietățile benefice prin păstrarea concentrației și formulei chimice a apei. Nu modifică nici măcar Ph-ul. O parte din ozon se regăsește și în aer, ajutând la menținerea sănătății și prevenirea îmbolnăvirii căilor respiratorii”, explică Dr. Anca Cochino, medic pediatru.

La ce ajută

Datorită conținutului bogat în minerale și oligoelemente cu puternic efect antiinflamator, antibacterian și calmant, apele termale sunt foarte utile în cazul afecțiunilor pielii. Sunt de ajutor în caz de piele atopică, dermatite, eczeme, alergii sau predispoziție la alergii, afecțiuni inflamatorii și iritative ale pielii. În plus, reface echilibrul hidric, în cazul copiilor cu piele uscată sau cu tendință de uscare severă. Grăbește cicatrizarea pielii după diverse agresiuni (de exemplu, arsurile solare).
„Un plus este și faptul că nu este agresivă cu pielea, spre deosebire de formulele care conțin clor, care pot afecta hidratarea și calitatea pielii, atât la adulți, dar mai ales la copii. Apa termală poate decongestiona pielea copiilor afectați de diverse boli dermatologie”, adaugă medicul pediatru.
Cura cu ape termală poate ameliora și eczema severă în cazul copiilor. Afecțiunea afectează între 20% și 25% dintre copii, în Europa. Eczema severă îi afectează pe copii presdispuși ereditar la alergii. Se manifestă prin mâncărimi intense, urmate de leziuni ale pielii, care se îngroașă pe anumite zone, devin roșii și pruriginoase, cu risc major de suprainfectare. „Apele termale sunt indicate în cazul eczemelor greu de stabilizat, pentru care suntem obligați să prescriem prea des corticosteroizi”, explica dr. Didier Giraud, dermatolog la stațiunea balneoclimaterică Avens-les-Bains (Franța). Potrivit acestuia, ameliorarea vizibilă se remarcă de la prima cură, boala putând fi stabilizată pe durata mai multor luni.

Kinetoterapia în apele termale

Apele termale au efecte benefice și în cazul afecțiunilor neurologice ușoare. „Apele termale nesulfatate (sulful inhibă cartilagiile de creștere) au beneficii remarcabile în tratamentul copiilor cu afecțiuni neurologice ușoare – parapareza spastică, de exemplu. Pentru cei cu contracturi musculare este recomandată kinetoterapia în apa termală caldă, pentru că ajută la relaxare și permite creșterea mobilității și complexității mișcărilor, reducând timpul de recuperare. Apa termală, în special cea caldă, ajută musculatura să se relaxeze și permite creșterea moblității și a complexității mișcărilor, reducând timpul de recuperare. În plus, înotul îi ajută pe copii să se dezvolte armonios”, mai spune pediatrul.
Foto: Guliver / Thinkstok

Comments

comments