Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bubite pe maini, picioare si in gurita

Bubite pe maini, picioare si in gurita

Infectiile virale care determina aparitia unor basicute, uneori cu aspect de spuzeala, izbucnesc in mici accese si prefera pielea delicata a copiilor sub 5 ani. Nu da vina pe bietul Rex sau pe pisoi: nu exista nici o inrudire intre microbii care-si fac de cap in organismul uman si cei care vietuiesc in trupul animalelor.

Care sunt simptomele?

Dupa trei pana la cinci zile de la data cand s-a infectat cu unul dintre virusurile vinovate (Coxsackie A5, A10 si A16), copilul incepe sa se simta rau. Simptomele initiale cuprind:

• febra moderata (in jur de 37,5s C)

• pierderea apetitului

• durere in gat

• dificultate la inghitit

• curgerea nasului

Cam la doua zile de la manifestarea acestor simptome apar basicute si, posibil, senzatia neplacuta de mancarime. Veziculele se instaleaza cu precadere in palme si pe talpi, dar si pe gingii, limba si pe interiorul obrajilor. La bebelusi, chiar si pielea de pe fundulet poate fi afectata.

Discuta cu alte mamici despre bolile copiilor!

Boala se raspandeste prin contact direct cu picaturile de saliva, mucozitatile sau materiile fecale ale unei persoane deja infectate; prin stranut si tuse si prin atingerea cu lichidul continut in vezicule.

Micutul contaminat este contagios incepand cu primele simptome ale bolii si pana la disparitia basicilor de pe piele – aproximativ sapte-zece zile mai tarziu. Cu toate acestea, virusul poate fi prezent in materiile fecale ale copilului chiar si pana la patru saptamani.

Este posibil ca cel mic sa se molipseasca de boala „mana-picior-gura” mai mult decat o singura data, asa cum o infectie deja contractata poate da imunitate doar fata de o tulpina a virusului.

Cum il afecteaza pe copil?

Mainile, picioarele si gura raman sub asediul veziculelor timp de aproape o saptamana si de obicei isi recapata aspectul initial fara ca vreun tratament sa fie necesar. Rareori au loc complicatii ale bolii, dar este bine ca atunci cand le suspectezi sa ii comunici medicului pediatru orice modificare a starii copilului pentru a elimina probabilitatea agravarii ei.

Discuta cu alte mamici despre bolile copiilor!

Exista cateva masuri care pot fi luate:

• acopera zonele de piele afectate cu tifon pentru a permite basicutelor sa se usuce.

• fereste-te sa spargi veziculele fiindca lichidul din ele este cel responsabil cu infectia. Spala-te bine pe maini dupa ce l-ai mangaiat pe micut sau ai umblat cu jucariile, hainele si scutecele lui.

• utilizeaza vesela si tacamuri de unica folosinta, fierbe si sterilizeaza tot ce vine in contact cu saliva bolnavului.

• tine-l pe copil in casa de cum incepe sa-i creasca temperatura si sa apara bubitele si pana cand acestea se usuca.

Ce poti face ca sa-l alini?

Paracetamolul pentru copii ajuta la scaderea temperaturii (este recomandabil doar copiilor de peste trei luni, dar citeste oricum prescriptiile medicamentului si afla parerea doctorului pediatru). Poti sa-i dai mititelului lichide din belsug, mai ales apa si lapte. Evita sucurile de fructe acidulate care irita veziculele din interiorul gurii.

O acadea delicioasa sau un suc baut cu paiul vor usura durerea resimtita la inghitit a unui pusti mai maricel. Prepara-i mancaruri usoare si rasfata-l cu inghetata si budinci. Daca te ingrijoreaza lipsa poftei de mancare, sfatuieste-te cu medicul asupra regimului potrivit.

Nu exista nici un risc cunoscut al bolii „maini-picioare-gura” asupra femeilor insarcinate. Totusi daca astepti un copil si prezinti simptomele specifice ale acestei maladii, consulta-te cu doctorul.

Discuta cu alte mamici despre bolile copiilor!

Comments

comments

Lasă un răspuns