Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Bunele maniere la masă. Cum îl înveți pe copil să fie politicos

Bunele maniere la masă. Cum îl înveți pe copil să fie politicos

Mami și tati, sunteți exemple pentru copiii voștri! Am spus-o în multe rânduri, iar regula este valabila și în acest caz, prin urmare, comportați-vă la masă așa cum ați dori să vedeți și copilul vostru.

Este o metodă mult mai eficientă pentru a-l învăța bunele maniere la masă decât să-i atrageți mereu atenția, să-l certați sau să ridicați vocea la el.
În schimb, spuneți „te rog” când cereți ceva și „mulțumesc” când primiți ceva, de pildă sarea sau un ingredient care este așezat în colțul opus al mesei. Încurajați-l pe copil să facă la fel. În acest fel, el învață că bunele maniere la masă înseamnă inclusiv să demonstreze respect celor din jur.

Nu citiți, nu vă uitați pe tabletă, nu vorbiți la telefon în timpul mesei, nu vă uitați la televizor. Pe lângă faptul că mâncați împreună, masa este un un foarte important prilej de comunica, de a strânge legăturile din familie.
Laudați-l când se comportă frumos, când zice „mulțumesc”, „te rog”. Totuși, nu exagerați cu laudele, nu este cazul să-l faceți să se simtă în centrul atenției când este la masă.
Puteți încerca un joc pe roluri, de pildă jucați-vă că vă serviți prietenii cu ceai și prăjiturele, iar unul dintre voi îi învață ursulețul bunele maniere – ce trebuie să zică, cum se stă la masă (să nu-și sprijine coatele pe masă, să nu vorbească cu gura plină, să mestece cu gura închisă) etc. Va fi foarte atent la ce ziceți și cum procedați, fără să fie nevoie să-i atrageți atenția sau să ridicați vocea la el.
Tu cum ți-ai învățat copilul bunele maniere la masă?
Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF
 

Comments

comments