Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cad dintii de lapte! La ce trebuie sa te astepti in aceasta etapa

Cad dintii de lapte! La ce trebuie sa te astepti in aceasta etapa

Majoritatea copiilor se entuziasmează când li se clatină un dințișor, altora le este teamă, gândindu-se că-i va durea atunci când acesta o să cadă. Dacă cel mic este îngrijorat, asigură-l că, cel mai probabil, nu va simți mai nimic.
În general, schimbarea dinților de lapte se face în ordinea în care aceștia au apărut. De obicei, primii cad incisivii centrali (5-6 ani), urmați de cei laterali. Ultimii care cad sunt caninii, molarii primari si secundari (între 10 și 12 ani). Un dinte de lapte nu începe să se clatine decât când este împins de dedesubt de noul dinte. Se poate întâmpla ca dinții permanenți să apară înainte ca dinții de lapte să cadă, formându-se două șiruri de dinți, dar este un lucru rar și temporar.
Unii copiii pierd primul dinte cel mai devreme la 4 ani și cel mai tarziu pe la 7 ani, dar în general cu cât le-au crescut dinții mai repede cu atât vor cădea mai repede. Există cauze accidentale sau medicale ale căderii dinților de lapte, caz în care stomatologul poate pune un înlocuitor temporar până la apariția dintelui permanent, pentru a evita viitoare probleme de spațiere dintre dinți. Dacă celui mic încep să-i cadă dinții înainte de 4 ani consultă un medic pentru a fi sigur că nu este vorba de vreo afecțiune.
Chiar dacă a împlinit 7-8 ani și dinții de lapte nu au început încă să-i cadă, nu te panica. Totuși, consultă un medic stomatolog pentru a stabili cauza întârzierii.
Încurajează-ți copilul să „zgălțâie” încetișor dinții de lapte care se mișcă, dar să nu tragă de ei brusc pentru că rădăcina este vulnerabilă la infecții. Mai bine mergeți la un dentist dacă un dinte refuză să cadă.
În cazuri rare, pierderea dinșilor poate fi un proces la fel de neplăcut ca și procesul prin care apar primii dințișori.  Dacă apar dureri în partea din spate, poate fi un semn de apariție a „molarului de 6 ani” (aici nu există dinți de lapte pe care să-i înlocuiască), următorul apărând pe la 12 ani, ultimul molar fiind măseaua de minte.
Noii dinți, în special primii, pot părea mai mari decât restul. Adevărul este că ei chiar sunt mai mari.  De asemenea, sunt mai puțin albi și au marginile mai pronunțate, pentru că încă nu au fost folosiți la mușcat sau mestecat – pe scurt, pentru că sunt noi!
Periajul dinților este mai important acum ca niciodată – deci periuța și pasta de dinți (poți prepara chiar o pastă de dinți de casă) Va trebui să supraveghezi procesul până în jurul vârsei de 8 ani.
Înlocuiește periuța o dată la două- trei luni pentru a reduce nivelul de acumulare a bacteriilor și faceți cel puțin două vizite anuale la dentist.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă informații: BabyCenter.com
Adaptare: Adina Gruia

Comments

comments