Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > CALENDARUL afecțiunilor copilului lună de lună (ianuarie – mai)

CALENDARUL afecțiunilor copilului lună de lună (ianuarie – mai)

Calendarul afecțiunilor copilului din ianuarie până în luna mai

Ianuarie: amigdalită
Încearcă să vezi dacă gâtul copilului este iritat (mai roșu decât în mod normal). Amigdalele roșii, inflamate, uneori cu puncte albicioase sau chiar hemoragice sunt indicii de amigdalită și trebuie să iei urgent legătura cu medicul. Unele forme de boală se pot agrava rapid. Trebuie să te îngrijorezi când copilului tău îi curge năsucul și i se înfundă, îl doare gâtul, tușește, e răgușit, are febră, uneori îl dor mușchii, capul, prezintă adenopatie cervicală (inflamarea gangleonilor din zona gâtului), inapetență (lipsa poftei de mâncare), scade în greutate, are greață, vărsături, diaree, stare generală alterată.
Februarie: bronșiolită acută
Totul începe cu un banal guturai, apoi virusul care a declanșat boala se propagă către partea inferioară a aparatului respirator, sfârșind prin a se instala în bronhiole, părțile terminale ale bronhiilor. Pe măsură ce boala evoluează, bebelușul începe să tușească și să respire cu dificultate. Adesea, la auscultație, în timpul respirației bebelușului se decelează un șuierat specific: bronhiile s-au strâmtat, invadate de mucusul apărut în urma infecției. Acest aspect îi sugerează medicului că e vorba de o bronșiolită, nu de o simplă bronșită.
Martie: otită
Este consecința unei inflamații  în zona nas-gât, fiind favorizată de prezența polipilor și, câteodată, de cea a amigdalelor. Alți factori: imunodeficiențele, alergia, sinuzita, expunerea la fumul de țigară, colectivitatea, hrănirea copilului în poziția culcat.
Aprilie: alergie la polen
Rinita alergică de sezon, cunoscută și sub denumirea de febra fânului este declanșată de polen. Principalele plante alergizante sunt: gramineele (ierburile de câmp, fânul, gazonul), dar nici florile din ghivece sau pomii înfloriți nu trebuie excluși de pe listă. Cerealele sunt și ele responsabile de reacții alergice.

Mai: astm
Pe lista afecțiunilor, în luna mai, regăsim astmul. Dacă observi vreo modificare în respirația copilului, mai ales după efort sau la schimbarea mediului (trecerea de la uscat la umed, de la frig la cald, de la șes la munte), ascociată cu lipsă de energie, oboseală, insomnii, cearcăne, cere sfatul medicului de familie și, eventual, trimitere la un pneumolog cu experiență pediatrică. La copiii mici, dificultățile de respirație din timpul nopții provoacă frecvent refuzul de a dormi sau de a dormi singuri, anxietate. Un episod astmatic este declanșat fie de un factor iritant pentru sistemul respirator, cum ar fi fumul de țigară, mirosurile intense sau o răceală banală, fie de o alergie.
Rămâi alături de noi pentru a afla care este calendarul afecțiunilor pentru restul anului!
Sursă: revista MĂMICA DE AZI, ianuarie 2015, Foto: 123RF
 
 

Comments

comments