Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > CALENDARUL afecțiunilor copilului lună de lună (iunie-octombrie)

CALENDARUL afecțiunilor copilului lună de lună (iunie-octombrie)

CALENDARUL afecțiunilor copilului din iunie până în luna octombrie

Iunie: gastroenterită
O mulțime de bacterii și virusuri pot provoca infecția digestivă numită gastroenterită. Rotavirusul este de departe campionul infecțiilor digestive la sugari și copilași mici. Dacă puiuțul are are gastroenterită, cel mai probabil va face febră până spre 40 de grade Celsius, diaree, va avea vărsături. Practic, orice mănâncă varsă. Riscul de deshidratare este foarte mare, astfel încât mai toți bebelușii cu gastroenterită ajung la spital. Cu cât copilașul este mai mare, cu atât toleranța este mai bună, iar deshidratarea se produce mai greu.
Iulie: insolație
Insolația este rezultatul acțiunii directe a razelor solare asupra capului descoperit. La nou-născut și bebele mic, șocul caloric se declanșează ușor, din cauza deficiențelor de apărare ale organismului. Cauze: temperatura ridicată din mediul înconjurător, excesul de îmbrăcăminte. Simptome: temperatura crește până la 39-40 de grade Celsius, refuză sau bea puțin lapte, pielea este roșie și acoperită de transpirație, micuțul este agitat, plânge, se mișcă mereu, îi este extrem de sete
August: eczeme
Cel mai adesea, petele roșii apar pe fruntea și obrajii micuțului. Vârsta predilectă este între două luni și doi ani, dar nu există reguli. Dermatita atopică poate să apară și după vârsta de trei anișori. Pielicica năzdrăvanului tău pare uscată, ușor îngroșată, gata să se descuameze. În cazurile mai severe, petele roșii devin ca niște bășicute, care se pot suprainfecta dacă micuțul se scarpină. Este extrem de important să îngrijești cu multă atenție pielea sensibilă a copilașului.
Septembrie: varicelă
Apare o erupție cu pete roșietice rotunde sau ovale de 2-6 mm la început sub braț și la încheieturile picioarelor, apoi pe față, scalp, mâini și picioare. Erupția poate fi însoțită de temperatură, agitație, nervozitate, dureri de cap sau musculare. După câteva ore, petele roșietice se transformă în bășicuțe cu conținut lichid transparent. După câteva zile, bubițele se tulbură, devenind purulente, apoi se dezumflă și formează (dacă nu sunt rupte și ar fi bine să nu fie!) o cojiță/ crustă care, într-un final, se desprinde fără a lăsa vreo urmă.
Octombrie: rubeolă
Incubația este silențioasă, fără manifestări aparente și durează aproximativ două săptămâni. Declanșarea bolii poate fi semnalată de o febră ușoară și de umflarea ganglionilor limfatici ai gâtului. Faza febrilă este urmată de apariția  unei erupții de pete mici și roz, ușor ridicate. La început, acestea apar pe față, apoi se extind pe întregul corp, îndeosebi pe torace și mâini. Ceea ce trebuie să reții este că boala se manifestă mai ales prin formele ei atipice, fără erupție cutanată.

Rămâi alături de noi pentru a afla care este calendarul afecțiunilor pentru restul anului!
Sursă: revista MĂMICA DE AZI, ianuarie 2015, Foto: 123RF
 
 
 
 

Comments

comments