Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Campanie pro-alăptare organizată de Asociația SAMAS

Campanie pro-alăptare organizată de Asociația SAMAS

Peste jumătate (56%) dintre mamele care nu alăptează sau nu au alăptat declară că nu au avut lapte suficient, arată un studiu online realizat la cererea Parenting Ads, pe un eșantion de 475 de mame cu copii între 0-36 luni, Totuși, spun specialiștii, 98% dintre mame pot alăpta dacă primesc ajutorul și susținerea necesare imediat după ce nasc!

Maternitățile joacă un rol decisiv în educarea mamelor, în perioada lăuziei, însă doar 33% dintre mămici spun că au fost instruite despre alăptarea exclusivă, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu” și UNICEF în 2011.
În comparație cu media europeană, rata de alăptare din Romania este foarte scazută: în Romania, 12% dintre copii sunt hrăniți exclusiv la sân în primele șase luni de viață, așa cum recomandă OMS; următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda.

În acest context – și pentru a marca, Săptămâna Internațională a Alăptării (1-7 august) – Asociația SAMAS organizează evenimente pe tema alăptării, cu acces gratuit pentru părinți în cinsprezece orașe din țară: București, Constanța, Pitești, Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Bistrița, Bacău, Târgu Mureș, Rădăuți, Suceava, Șimleul Silvaniei, Focșani, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț și Moinești. În campania pro alăptare „Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!”, cu ajutorul Educatorilor Perinatali din întreaga țară, în fiecare zi a săptămânii vor avea loc evenimente pentru părinți: vizionarea filmului „The Milky Way”, ateliere cu psihologi, medici, kinetoterapeuți, specialiști în nutriție, flashmob-uri cu mame care alăptează, expoziții de fotografie, cursuri de alăptare SAMAS gratuite etc.
„Laptele de mamă este primul și, cred, unul din cele mai importante daruri pe care mama îl face copilului său. Punerea nou-născutului la sân în prima oră de viață facilitează instalarea secreției lactate, adaptarea copilului la viața extrauterină și formarea legăturii incredibile dintre mamă și copil. Laptele de mamă este alimentul perfect pentru sugar și conține toate substanțele nutritive necesare dezvoltării normale a organismului, precum și o mulțime de factori imunitari și imunomodulatori. Copilul alimentat natural nu este protejat doar pe perioada alăptării, el este apărat și pe termen lung împotriva infecțiior, alergiilor și a unor boli cronice grave. Alimentația naturală are rol în stabilirea unui comportament alimentar corect pe termen lung și îmbunătățește performanțele școlare ale copilului. Ca medic neonatolog, încurajez mamele să alăpteze exclusiv la sân până la șase luni și apoi, în paralel cu diversificarea, până la doi ani, laptele de mamă fiind unica sursă pură și perfect adaptată pentru necesitățile copilului.”, atrage atenția dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog.

Câteva cifre despre alăptare:

  • Prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4% față de 9,8%
  • Existând variații importante în privința alăptării exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicată rată de alăptare a fost înregistrată în zonele Moldova și Dobrogea – 16.1%, cea mai mică, aproximativ 10%, în regiunile Muntenia – București, Banat și Oltenia.

De reținut!
În București, Asociația SAMAS invită mamele pe 5 august, de la ora 17:00, la Centrul SAMAS din str. Parângului nr. 43, Sector 1, la evenimentul ”Alăptarea și silueta” în cadrul căruia, Andreea Andrei – moașă și educator perinatal SAMAS, Codruța Gabriela Nedelea – consilier în nutriție și remodelare corporală și Adyna Cozma – kinetoterapeut și educator perinatal SAMAS vor vorbi despre alăptare, nutriție și gimnastică în timpul sarcinii, dar și de după naștere. Persoanele care doresc să participe se pot înscrie pe pagina de Facebook a Asociației SAMAS (www.facebook.com/events/2093036387589090/). Mai multe detalii despre campanie găsești pe website-ul www.programsamas.ro.

Comments

comments