Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cand este necesara kinetoterapia?

Cand este necesara kinetoterapia?

Iulian Nicolae (foto), kinetoterapeut la Centrul KinetoBebe ne-a explicat care sunt beneficiile kinetoterapiei in redarea functiilor neuro-motorii ale corpului.
Kinetoterapia pediatrica reprezinta ansamblul exercitiilor si tehnicilor de recuperare ce au scopul de a reda functiile neuro-motorii ale corpului.
Cum incepe un program de Kinetoterapie? Care sunt pasii de start?
Fiecare program kinetic desfasurat in centrul nostru va fi conceput pe baza unei evaluari initiale. In acesta sedinta kinetoterapeutii vor aprecia nivelul de dezvoltare neuromotorie al copilului, apoi pe baza documentatiei medicale pe care o au de la medicii specialisti, vor stabili obiectivele principale ale programului de recuperare. Aceste programe sunt particularizate si urmaresc atingerea obiectivelor caracteristice varstei cronologice a copilului.
Este necesara trimiterea de la medicul specialist pentru ca un pacient sa beneficieze de kinetoterapie?
In programul de recuperare este necesara stabilirea unui diagnostic de catre un medic specialist ( de recuperare, ortoped, neurolog, reumatolog, pediatru, neonatolog, etc). Pe baza acestui diagnostic dar si a evaluarii neuromotorii a copilului se stabileste programul kinetic de recuperare.
De la ce varsta se poate incepe un program de recuperare prin kinetoterapie?
Se poate realiza un program kinetic inca din primele zile de viata ale bebelusului, evident in cazul in care exista probleme medicale care presupun o interventie timpurie.
Care sunt principalele afectiuni pentru care cei mici au nevoie de kinetoterapie?
Programul kinetic se aplica in multiple afectiuni precum:

  • afectiuni ortopedice – deviatii de statica vertebrala -scolioza, cifoza, lordoza sau deviatii ale membrelor superioare si membrelor inferioare – tal valg, platfus etc
  • recuperarea post-operatorie – fracturi, operatii de sold, operatii de corectare a scoliozei
  • intarzieri motorii – tulburare de coordonare si echilibru, prematuritate severa
  • afectiuni neurologice – paralizii cerebrale -parapareza, tetrapareza, hemipareza
  • sindromuri – West, Down, Hipoton

Cate sedinte sunt necesare ca sa se vada un progres in evolutia copilului?
Durata terapiei este in directa legatura cu afectiunea de care sufera copilul si de momentul de dezvoltare neuromotorie la care se incepe programul kinetic de recuperare.
In perioada 14 – 17 aprilie Centrul KinetoBebe va participa la Targul Baby Boom, astfel puteti beneficia de o sedinta gratuita de evaluare motrica si logopedica a copilului dvs! Evaluarea se adreseaza tuturor copiilor cu varsta cuprinsa intre 2 luni si 10 ani si va fi realizata de kinetoterapeutii pediatri si psihologii Centrului KinetoBebe.
Evaluarile motrice urmaresc ariile de dezvoltare ale copiilor:

  • Pentru bebelusii cu varsta intre 2 luni si 1 an evaluarile vor avea drept scop evidentierea achizitiilor motorii conform etapelor de dezvoltarea neuromotorie specifice varstei.
  • Pentru copiii cu varsta intre 1-3 ani va fi evidentiata posturarea corecta la nivelul: umerilor, membrelor inferioare, coloanei etc
  • Pentru copiii cu varsta intre 3- 10 ani se vor evidentia: posturarea corecta la nivelul: umerilor, membrelor inferioare, coloanei si motricitatea vizand: echilibrul, coordonarea, mobilitatea si forta.

Evaluarile logopedice:

  • Pentru copiii cu varsta intre 3 ani si 10 ani evaluarile urmaresc nivelul de dezvoltare al limbajului precum si corectitudinea articularii si pronuntiei sunetelor si cuvintelor.

Dupa sesiunea de evaluare toti parintii vor primi o fisa de evaluare individuala care poate fi prezentata mai tarziu in cadrul unui eventual consult la medicul specialist.
Centrul Kinetobebe face parte din cea mai mare platforma de clinici private din Romania – Consultaclick.ro
Consultaclick este o platforma de programari medicale online, fiind o retea formata din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.
Rolul platformei este sa faciliteze accesul pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care sa ii ajute sa faca economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.
Pana in prezent prin intermediul platformei Consultaclick s-au efectuat peste 40000 de programari medicale.
Pacientii pot alege un doctor sau o clinica pe baza ratingurilor primite de la alti pacienti, dupa pret sau pe baza criteriului proximitatii.
 
Text: Anca Ardeleanu

Comments

comments