Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cand incepe copilul sa se imbrace singur

Cand incepe copilul sa se imbrace singur

Sa fie atat de important acest moment incat este nevoie sa-i acordam o atentie speciala? Psihologul American Karen Ruskin ne asigura ca da. Aceasta a explicat, pentru Parents.com, faptul ca imbracarea implica o serie de abilitati din partea copilului si are, de asemenea, o componenta psihologica pronuntata.

3 etape esentiale pentru imbracat

Imbracatul de unul singur implica abilitati motrice grosiere: ridicarea bratelor, a picioarelor, echilibru, coordonare in miscari.

Implica abilitati motrice fine: folosirea degetelor, incheierea nasturilor, a fermoarului etc.

Abilitati cognitive: copilul trebuie sa faca asocierea intre vremea de afara si ce haine trebuie sa imbrace. Ca sa-ti dai seama de importanta acestui aspect, iti dau un exemplu. Nu este exclus ca in geroasa luna ianuarie, copilul tau sa-si doresca sa poarte slipul cu mingi si supereroi pe care l-a purtat vara trecuta. Ei, mami, ce este de facut? Karen Ruskin este de parere ca momentul este foarte delicat: sa imbraci copilul in functie de vremea de afara, fara sa-i stirbesti increderea, independenta si bucuria ca a realizat propria alegere.

Imbracatul de unul singur incepe cu dezbracatul

Inainte de a invata sa se imbrace singur, copilul trebuie sa fie capabil sa se dezbrace! Lucrul acesta incepe la 18 luni sau mai tarziu. De obicei, in aceasta etapa, isi manifesta si dorinta de a imbraca lucruri simple: un tricou, o rochita fara nasturi etc.

Nu o sa reuseasca sa se imbrace corect de la inceput. Nu fi dezamagita si nu te arata deranjata ca tricoul este pe dos sau ca dresul este invers.

Fii mereu pozitiva si incurajeaza-l. Emotiile copilului se pot schimba in cateva secunde. Bucuria de a-si fi luat rochita roz poate fi inlocuita de frustrarea ca nu a reusit sa-si ia sosetutele sau alt articol de imbracaminte.

Lauda si incurajarea sunt strategii cheie pentru momentul in care copilul tau incepe sa se imbrace singur!

Comments

comments

Lasă un răspuns