Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cand lasi copilul singur acasa pentru prima oara?

Cand lasi copilul singur acasa pentru prima oara?

Am făcut parte din generaţia copiilor cu "cheia la gât" (ce să-i faci, nu erau after-school-uri, bunicii nu erau prin preajmă, iar de o dădacă… cine mai pomenise?). Aşa că, la şase ani, mergeam singură acasă de la şcoală, mâncam ce îmi lăsa mama pregătit în farfurie, mă culcam până când ajungeau acasă ea şi tata şi îmi făceam temele cu ei. Dormeam pentru că îmi era urât şi frică (era o modalitate foarte bună să ignor furtunile cu tunete) sau, dacă nu puteam să dorm, ieşeam în spatele blocului să mă joc cu copiii vecinilor. 

Nici nu pot să-mi imaginez ce era în sufletul mamei mele. Ţin minte cum îşi lua scurte pauze de la serviciu şi fugea acasă să vadă ce fac şi apoi mergea din nou la serviciu – noroc că era un oraş mic şi nu-i lua mult timp să facă figura asta. Până să devin mamă şi, până să-mi crească băiatul puţin, nu m-am gândit la asta. Dar acum, când îl privesc şi-mi dau seama că nu aş avea curajul să-l las singur, realizez cât de greu îi putea fi. 

10 ani – vârsta la care poţi să laşi copilul singur acasă

Mi-a amintit de aceste secvenţe citind un articol realizat de revista canadiană Today’s Parents referitor la vârsta la care copiii pot fi lăsaţi singuri şi în care se spune că, vârsta minimă recomandată pentru a lăsa copiii singuri este 10 ani (la 10 ani, eram deja o "veterană" – până în clasa a patra citisem jumătate din bibliotecă, făceam curat până venea mama, îmi făceam singură temele etc), un prag care pot fi chiar de 10 – 12 ani, depinde de dezvoltarea copilului.

"Pragul este de 10 ani, deoarece un copil mai mic nu este capabil de a rezolva o situaţie de urgenţă", spune Tracy Warren, director naţional la Child Safe Canada în acest articol. "În cazul în care ceva nu merge bine – se sting luminile, soneria sună, izbucneşte un foc – este uşor să intre în panică", spune ea. "Să devii capabil să rezolvi o situaţie de urgenţă, pas cu pas, este un proces care necesită timp, precum şi maturitate individuală. Să pui bazele responsabilităţii, pentru tine şi pentru casă este un proces care necesită planificare şi practică", mai spune Warren.

 5 sfaturi pentru când începi să laşi copilul singur acasă

Vorbeşte cu copilul tău despre cum se simte să stea singur singur acasă şi explică-i că nu vei pleca până când nu se simte confortabil şi pregătit.

Începe pregătirea arătându-i suntele care se aud zi de zi în casă şi cărora până acum nu le-a acordat importanţă – soneria uşii, telefonul, lătratul câinelui etc. În curând, va fi în măsură să identifice zgomotele neaştepate la care trebuie să reacţioneze.

Lasă-i la îndemână o listă de date de contact la care trebuie să sune în caz de urgenţă. 

Copilul trebuie să ştie să încuie şi să descuie uşile, să respecte regulile stricte ale casei, să ştie să folosească aparatura fără a fi în pericol. De asemenea, să ştie care sunt prietenii care au voie să intre în casă atâta timp cât este singur. "Este o grămadă de informaţie de asimilat, iar lucrul acesta trbuie să se facă în etape", atrage atenţia Tracy Warren. 

Când îl laşi singur pentru prima oară, fă-o pentru o perioadă scurtă de timp şi rămâi prin apropiere. Poţi începe cu o vizită la o vecină, apoi cu una la sala de sport şi, gradual, poţi creşte timpul şi distanţa. 

Concluzie

Îmi amintesc cât de speriată eram când auzeam soneria. Ştiam că nu am voie să răspund la uşă şi, în acele momente, eram de-a dreptul panicată. Îmi băgam degetele în urechi ca să nu o aud. Cu timpul, m-am obişnuit. A început să-mi placă să rămân singură, nu mi se mai părea periculos şi eram stăpână în casă. Am devenit responsabilă şi părinţii mei aveau încredere în mine. Din păcate, pentru mine şi mulţi alţi copii din generaţia mea, a fost un proces început prea devreme şi forţat, iar părinţii nu au avut timp să se preocupe de prepătirea de care spun experţii canadieni. Fiecare s-a descurcat cum a putut. Acum există after – school, cursuri opţionale, sunt bone, desigur mai sunt şi bunicii care, dacă ai noroc, locuiesc în apropiere, iar copiii noştri nu rămân singuri acasă.  Având la îndemână toate aceste instrumente, la ce vârstă ai curaj să laşi copilul singur acasă?

Comments

comments

Lasă un răspuns