Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copilul > Cand si cum se face intarcarea?

Cand si cum se face intarcarea?

Ideal bebelusul va fi alaptat atat timp pana cand aceste nevoi fundamentale pot fi implinite si intr-un alt mod, iar copilul initiaza singur aceasta renuntare. Acest proces este numit intarcare naturala. Este important sa intelegem ca alaptatul creaza o relatie foarte securizanta a copilului cu mama lui, iar intreruperea brusca si neluarea in considerare a capacitatilor lui de a face fata acestei pierderi ii poate provoca copilului serioase perturbari in dezvoltarea emotionala.

Fiecare copil este diferit, asa ca nu exista o varsta cand ar trebui sa se produca intarcarea. Este unánim acceptat faptul ca este foarte important ca micutul sa beneficieze de laptele matern minimum un an de zile, insa nu putem stabili limite arbitrare pentru a planifica pana cand sa alaptam, intrucat aceasta tine de un proces extrem de personal, de specific al modului cum un copil evolueaza in diferite sfere ale personalitatii sale.

Intarcarea trebuie sa fie un proces, mai degraba decat un eveniment. In cultura noastra exista presiunea ca mamele sa-si inarce copilul printr-o separare brutala de cateva zile, saptamani, timp in care cei doi, mama si copilul trec de obicei prin stari de chin si zbucium.

Pentru mama, daca intrerupe brusc alaptarea, sanii vor deveni angorjati, tari, durerosi si pot aparea infectii sau alte complicatii.Nivelul hormonilor implicati in productia de lapte scade brusc si exista riscul instalarii unor reactii depresive.
Pentru bebelus sau copilul mic, intreruperea brusca a contactului cu mama care il tinea in brate si-i oferea confort in timpul alaptatului, ii poate produce traume emotionale. Nu exista nici o modalitate prin care ii puteti explica sau il puteti face sa inteleaga necesitatea intreruperii acestei legaturi.

Copilul mic este eminamente o fiinta emotionala, iar explicatiile rationale nu pot compensa frustrarea profunda pe care o resimte. Intarcarea graduala, permite substituirea treptata a aceptor importante nevoi emotionale cu alte tipuri de comportamente care sa-i satisfaca ceea ce a pierdut sau i s-a intrerupt prin intarcare: contact fizic, intimitate, atentie exclusiva.
Daca esti nevoita sa intrerupi alaptatul din motive medicale, este indicat sa te asiguri ca nu exista alte optiuni si sa soliciti si o opinie de la un consultant in alaptare de exemplu cei de la La Leche League Romania.

Daca te-ai hotarat pentru o intarcare naturala, fii pregatita pentru tot felul de sfaturi ” binevoitoare”: ca de fapt o faci pentru tine si nu pentru copil, afirmatie ridicola pentru ca un copil un poate fi fortat sa suga daca nu vrea, oricat de mult si-ar dori o mama, ca va deveni prea dependent de tine, insa studiile arata exact contrariul, cu cat copilul s-a simtit mai securizat si nu i-a fost fortata separarea, cu atat adaptabilitatea si stabilitatea lui emotionala sunt mai crescute sau poti auzi previziuni legate de influentarea orientarea lui sexuale viitoare, total nefondate.

Cel mai bine este sa-ti asculti instinctul, pentru ca nimeni nu-ti cunoaste mai profund micutul decat tine, si tu vei sti cand sunteti amadoi pregatiti sa treceti intr-o noua faza a relatiei dintre voi. Totusi intarcatul ramane o decizie foarte individuala si nu intotdeauna alaptatul pe termen lung este potrivit pentru orice mama. Atunci cand acesta genereaza frustrare, nemultumire, oboseala cronica, este mai bine sa gasesti alternative.

Dar incearca sa faci intarcarea cat mai gradual posibil, eliminand cate o masa timp de cateva zile si contiuand treptat sa le elimini, ultimele eliminate fiind cea de la trezirea de dimineata si cea de inainte de culcare. Suplimenteaza portia de jocuri corp la corp, tandrete si atentie. si furnizeaza cantitatea de lapte de care are nevoie in plus din alte surse. Accepta reprizele de plans datorate frustrarii cu calm si tandrete si asigura-l de dragostea ta, fii ferma ,dar blanda.

Comments

comments

Leave a Reply