
De abia aștepți să îl vezi pe bebe că stă în funduleț, singur singurel?
Chiar dacă ești nerăbdătoare ca bebelușul tău să „sară“ la etapa următoare, e bine să înțelegi că puiul tău dobândește abilități motrice într-o ordine relativ previzibilă.
Grafic orientativ
- La 4-5 luni, copilul stă sprijinit de pieptul mamei, fără să se balanseze într-o parte sau alta.
- Între 5 și 7 luni, stă în șezut, sprijinit de perne.
- La 8 luni, stă în funduleț nesprijinit, păstrându-și echilibrul în timp ce se joacă, mănâncă, i se face baie.
Începe antrenamentul
Mulți părinți sunt tentați să ia ad litteram ce scrie în cărți, fără să țină seama de dezvoltarea motorie a propriului copil. Da, de obicei, la 6 luni, bebe stă în funduleț, proptit între perne sau sprijinindu-se cu mâinile de podea. Dar această vârstă este doar orientativă: nu-ți face griji dacă lucrurile întârzie puțin. Între timp, încearcă să-l ajuți, așezându-l într-un colț al canapelei sau pe jos, cu picioarele desfăcute în V, pentru sprijin, și aducându-i mânuțele în față, între picioare. Important: nu lăsa nicio clipă copilul nesupravegheat! Începe exercițiile cu ședințe scurte, de numai câteva minute, pentru a nu-l obosi.
Învață jucându-se
Bebelușii sunt fascinați de obiecte care se mișcă, fac zgomot, de jucăriile puternic colorate. Profită de acest lucru și învață-l, prin joc, cum se stă în funduleț. Următoarele exerciții se fac cu copilul stând în șezut, sprijinit între perne sau pe podea, pe covor sau o pătură groasă.
- Ține o jucărie în dreptul pieptului copilului, în raza lui vizuală. Captează-i atenția arătându-i jucăria, întorcând-o pe toate părțile, vorbindu-i despre aceasta. Pentru un mai mare impact, folosește o minge din cârpe colorată, o zornăitoare, un carusel.
- Suspendă în fața copilului o zornâitoare sau o păpușică, la 20-25 cm de piept. Încurajează-l să lovească jucăria, pentru a-i crea balans.
- Culcă puiul pe podea și jucați-vă o variantă a „cucu-bau“. Tu stai în fața lui, turcește, și ridici copilul de brațe până în poziția șezând. Când micuțul e la sol strigi „cucu”, iar când ajunge în șezut, spui „bau“.
- Bebelușii sunt interesați de propria imagine. Așează copilul în fața unei oglinzi și vorbește-i despre el, arătându-i părțile feței când în imaginea reflectată, când pe propria mutriță.
Progrese, progrese…
Dacă micuțul tău a împlinit 6 luni și nu șade, dar…
… crește în greutate corespunzător…
… răspunde la stimuli acustici și întoarce capul în direcția din care provine sunetul…
… urmărește cu privirea obiectele pe care i le arăți…
… zâmbește în mod intenționat…
… în timp ce e culcat în burtă, poate să-și ridice capul și pieptul și înaintează târâș…
… apucă jucăriile puse la îndemână…
atunci nu ai de ce să-ți faci griji. Adresează-te medicului dacă micuțul tău nu face acțiuni deliberate.
Copilul tău este unic, așadar realizările lui reflectă propria personalitate. Schimbările care survin în viața unui bebeluș în primul an de viață sunt dramatice, orice abilitate nou dobândită, fizică sau intelectuală, este un imens salt înainte. Implicarea ta în toate aceste reușite nu le va face decât și mai pline de satisfacții.
Foto: 123 RF