Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cărniţa, un plus de energie

Cărniţa, un plus de energie

Este important de ştiut când şi cum trebuie alimentat un copil imediat ce trece de la stadiul ”alăptat exclusiv” la cel de bebe care poate mânca şi altceva. De data asta discutăm despre cărniţă. Iată regulile de aur pe care orice mămică trebuie să le aplice!

 
 

Regula numărul 1

Carnea se introduce între 6-8 luni – indiferent că am început diversificarea cu legume sau cu fructe, carnea trebuie introdusă abia după ele. Mai întâi de pasăre (pui şi curcan), apoi de vită. Dacă aveţi acces la carnea de pui de ţară este de preferat celei din magazine. În jurul vârstei de 8 luni poate face cunoştinţă cu carnea de peşte. Întotdeauna se va alege peşte cu carne albă, de preferat de apă sărată (dorada, biban de mare) sau păstrăv ori şalău. 
 
 

Regula numărul 2

Se pregăteşte doar fiartă sau la cuptor – în niciun caz prăjită. În timpul preparării, este bine ca prima apă de la fierbere să fie înlocuită, pentru a elimina excesul de grăsimi sau toxine din piele. Pentru a grăbi prepararea, dacă vrei să o faci la cuptor, ar fi mai bine ca înainte să o dai în câteva clocote, până se înmoaie puţin.
 
 

Regula numărul 3

Se pasează cu blenderul – una dintre preocupările majore ale părinţilor este că digestia cărnii se va face foarte greu la această vârstă. Tocmai de aceea, după ce se fierbe, cărniţa trebuie mărunţită fie cu un blender, fie cu maşina de tocat. Pasta obţinută se poate amesteca apoi cu piure de morcovi, ţelină sau dovlecei. Preparatul nu trebuie condimentat cu sare, doar îmbogăţit cu câteva picături de ulei de măsline sau o bucăţică de unt şi aromat cu pătrunjel verde.
 
 

Regula numărul 4

Fără porc, miel, gâscă sau raţă – nu spunem că ele trebuie excluse total din alimentaţie, ci doar amânată puţin introducerea lor pentru că sunt greu digerabile. În plus, carnea de miel este bogată în purine, substanţe care, o dată transformate în acid uric se pot aduna în exces la nivelul rinichilor, cauzând probleme. Aşadar, nu le daţi celor mici mai devreme de 3 anişori aceste tipuri de carne.
 
 

Regula numărul 5

Nu are voie mezeluri! – carnea procesată (mezelurile şi alimentele de tip fast food), dar şi micii sunt foarte bogaţi în sare, conservanţi şi grăsimi. Acestea strică echilibrul nutriţional al unui copil, crescând riscul de obezitate sau boli metabolice. 
 
 
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns