Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cât de des te gândești la femeile speciale din viața ta? În luna dedicată lor descoperă cum poți avea grijă de ele

Cât de des te gândești la femeile speciale din viața ta? În luna dedicată lor descoperă cum poți avea grijă de ele

Martie – luna dedicată femeilor – este perioadă în care se acordă o atenție deosebită comunității feminine și problemelor de sănătate la care sunt expuse. Cercetările arată faptul că femeile sunt predispuse la anumite boli și, de aceea, este importantă informarea acestora asupra  alegerilor pe care le pot face pentru a preveni posibilele îmbolnăviri. În acest sens, se recomandă un stil de viață echilibrat și efectuarea investigațiilor de rutină pe care orice asigurare de sănătate privată le poate acoperi.
Cancerul la femei în România
Institutul Național de Sănătate Publică declară faptul că România are cele mai multe cazuri de incidență și mortalitate din cauza cancerului de col uterin din Europa. Cauza principală a acestor date îngrijorătoare este diagnosticarea în stadiu tardiv, când neoplazia este invazivă.  Acest tip de cancer este a treia cauză a deceselor în rândul femeilor din România, alături de cancerul mamar şi cel colorectal, fiind descoperit, în proporție de 50%, la cele cu vârsta cuprinsă între 35 – 55 de ani.
Principalul factor care duce la diagnosticarea cu cancer de col uterin este infecţia persistentă a tractului genital cu Virusul Papilloma uman. Cu alte cuvinte, infecţiile persistente cu HPV pot determina modificări morfopatologice la nivelul colului și, cu toate că vaccinarea antiHPV nu oferă protecţie completă, aceasta contribuie la reducerea incidenţei bolii la generaţiile următoare. Important de menționat este faptul că, printre alte cauze ale cancerului uterin se numără fumatul și dieta incorectă.
Potrivit cercetărilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, va exista o creştere a numărului anual de cazuri de la 14 milioane înregistrate în 2012, la 22 de milioane în următoarele 2 decenii. Ținând cont de acest context, companiile asiguratoare au creat planuri de asigurare care să permită depistarea bolilor în fază incipientă. Întrucât cheltuielile medicale pot fi o provocare pentru pacienți, o asigurare medicală reprezintă soluția potrivită deoarece acoperă investigațiile preventive pentru depistarea precoce a bolilor. Un exemplu în acest sens este NESAcard, care permite navigarea medicală și second opinion în cazul diagnosticării cu cancer, creat de MediHelp Internațional, împreună cu asiguratorul britanic LAMP Asigurări și în colaborare cu The New European Surgical Academy. 
Boli autoimune la femei
Cercetările arată faptul că unele boli apar cu precădere la femei, în timp ce altele, la bărbați. Scleroza multiplă este una dintre problemele de sănătate întâlnite la femei, fiind o boală a sistemului nervos central care afectează pacienții cu vârsta cuprinsă între 20-30 de ani. Date statistice îmbucurătoare sunt prezentate de Eurostat care anunță scăderi cu 26,9% a bolilor specifice sistemului nervos la femei.
Dintre alte boli autoimune la ale căror simptome trebuie să fie atente femeile mature, se amintesc: artrita reumatoidă, lupusul, sclerodermia și polimialgia reumatică. Cu toate că simptomele variază, există o serie de semne comune ale manifestării unei boli autoimune:

  • Oboseala
  • Vertijul
  • Slăbiciunea și rigiditatea musculaturii
  • Modificări excesive de greutate
  • Tulburări digestive și gastrointestinale

Efectele unei boli autoimune pot trece neobservate din cauza stilului de viață dinamic și, de aceea, sunt necesare investigațiile periodice care să evalueze starea de sănătate. Important de menționat este faptul că, netratate, aceste simptome se pot transforma în probleme grave care să influențeze pentru totdeauna cursul vieții pacientului. De aceea este necesar accesul la cele mai bune servicii medicale, pe care o asigurare de sănătate le poate acoperi și care oferă beneficiarului libera alegere a clinicii și a medicului dorit, oricând și oriunde.
Boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalității la nivel mondial, afectând, în egală măsură, bărbații și femeile. Acestea pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc comportamentali precum: fumatul, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și consumul excesiv de alcool. Statisticile arată faptul că, și în această situație, depistarea timpurie a bolii salvează vieți. Cu toate acestea, în 2017, datele relevă 17 milioane de decese premature necomunicate (sub 70 de ani) dintre care 37% sunt cauzate de boli cardiovasculare.
În concluzie, cu toate că cercetările și descoperirile medicale anuale fac posibilă vindecarea în proporție semnificativă a bolilor, este importantă prevenirea și tratarea acestora în fază incipientă pentru a asigura calitatea vieții.
Referințe:
http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/Analiza-de-situatie-cancer-2016.pdf
http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/A_CRSPT_ANALIZA_Cancer_Col_Uterin_2015.pdf
http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/Analiza-de-situatie-cancer-2016.pdf
https://www.scripps.edu/discover/heartdisease.html
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Causes_of_death_statistics/ro
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/
 

Comments

comments