Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cat este de important jocul liber pentru copil

Cat este de important jocul liber pentru copil

Un control exagerat al mediului de joacă al copilului poate deveni problematic deoarece micuțul are nevoie de provocări și stimulări care să-l ajute să învețe și să-i încurajeze dezvoltarea fizică și mentală, arată cercetătorii norvegieni într-un articol publicat în Evolutionary Psychology, citați de site-ul www.newparent.com.
Acest lucru nu înseamnă să-l lași nesupravegheat sau să-l lași se joace în locuri periculoase, deoarece pericolele dintr-un loc de joacă nu pot fi ignorate, ci să-i oferi și libertate în joc – în felul în care se joacă, cu ce jucării se joacă și alte decizii pe care le ia. Nu uita: jocul este principala misiune a copilului!
Cum stimulează jocul liber creativitatea și imaginația. Cum îți poți ajuta copilul

  • Abține-te să-i spui mereu ce să facă atunci când se joacă. Cu cât primește mai puține indicații, cu atât găsește mai multe modalități de a se juca cu ceva, ceea ce dezvoltă latura creativă a copilului. Dacă se joacă doar după regulile adulților, copiii rămân încorsetați într-o zonă limitată, care împiedică învățarea unor aptitudini de bază, cum ar fi creativitatea, abilitățile de conducere sau de socializare.
  • Încurajează și facilitează jocul copilului. În loc să te îngrijorezi că o să strice canapeaua pentru că-i folosește pernele ca să construiască un fort, oferă-i alte materiale de joacă utile în demersul lui (și care te scutesc și pe tine de o grijă) și bucură-te că a găsit singur o modalitate să se joace dovedind, astfel, imaginație.
  •  Nu-i cumpăra jucării prea sofisticate și foarte colorate, care fac toata treaba în locul copilului. Într-o primă etapă, jucăriile muzicale și colorate sunt utile deoarece micuțul trebuie să descopere culori, texturi, sunete, să atingă, să butoneze, dar după ce mai crește vei fi uimită cum și cât se poate juca doar cu niște jucării banale. În plus, lucrurile mai puțin costisitoare, cum ar fi păpușile simple, mingile, coarda de sărit, găletușele, cuburile pentru construcții îl stimulează să-și dezvolte creativitatea și imaginația (el caută să facă lucruri cu aceste obiecte, să le găsească o întrebuințare, să le atribuie roluri etc).

Sursă: www.newparent.com, Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments