
Până nu de mult, se făcea frecvent o legătură între apariția de cearcăne sub ochii celor mici și existența unei anemii severe, mai ales dacă acest simptom venea la pachet cu o permanentă lipsă a poftei de mâncare și o apatie serioasă. Înainte de a trata cu mai multă atenție programul de somn al copilului, părinții dădeau fuga la medic, pentru control și analize de sânge. Cearcănele ascund însă cu totul alte lucruri, nu la fel de complicate precum o presupusă anemie severă.
Congestia nazală
Acesta este principalul vinovat pentru apariția de cearcăne inestetice. În astfel de situație, venele de sub ochi devin mai închise la culoare și mai mari, deci mult mai vizibile. De cele mai multe ori, la baza apriției congestie nazale stă o alergie nediagnosticată, dar și prezența vegetațiilor adenoide (polipi), o infecție cronică a sinusurilor ori o răceală recurentă. Cel mai bine, o dată cu apariția cearcănelor, este să i se facă micuțului o programare la medicului ORL.
Alte cauze posibile pentru cearcăne
1. Oboseala – deși nu duce în mod obișnuit la apariția de cearcăne, un copil mai sensibil, ori unul cu tenul mai deschis la culoare, va prezenta și astfel de simptome ca semn al lipsei de somn.
2. Eczemele – dermatita atopică cauzează nu doar uscarea pielii și apariția unor iritații neplăcute, însoțite de pruurit sau usturime în anumite zone ale coprului, ci și cearcăne.
3. Expunerea îndelungată la soare – forțează organismul să producă mai multă melanină, hormonul care duce la colorarea pielii.
4. Deshidratarea – poate fi întâlnită frecvent la copiii care suferă de enterocolită.
5. Moștenirea genetică – nu de puține ori, cearcănele se moștenesc de la unul dintre părinți, mai ales dacă pielea din jurul ochilor este, de la natură, mai subțire și mai sensibilă.
6. Infecțiile oculare – conjunctivita, bacteriană sau virală, se manifestă prin mâncărimi puternice și congestie oculară. Pielea din jurul ochilor are de suferit, ducând la apariția de cearcăne.
Când apelezi la medic
De cele mai multe ori când vorbim de cearcăne, ele dispar cu timpul. În cazul în care sunt însoțite de alte simptome, așa cum sunt respirația anevoioasă, pe gură, sforăitul și congestia nazală persistentă, ar trebui să ceri sfatul unui medic.
Foto: pixabay.com