Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce este de facut in prima saptamana cu bebe casa

Ce este de facut in prima saptamana cu bebe casa

Cand stii din vreme ce te asteapta dupa ce vii din maternitate, treci mai usor peste obstacolele inceputului. Ghidul pe care ti-l oferim trece in revista ce ai de facut in primele 6 saptamani dupa nastere. Partea 1: prima saptamana.

Prima saptamana cu bebe acasa – versiunea mamei

Cum se simte mama? Disperata. Sarcina si mai ales nasterea te-au epuizat. Stresul ultimelor luni, schimbarile endocrine, emotiile te coplesesc. In aceasta saptamana cele mai multe femei se trezesc plangand fara motiv. Daca vei trece si tu prin cele cateva “zile cu lacrimi”, cum le numesc pediatrii, trebuie sa ai in minte doua lucruri: sunt firesti si… trecatoare. Ele coincid cu lactatia, care se instaleaza in ziua a treia sau a patra. Pana sa apara laptele, sanul tau va produce un precursor, numit colostru.

E posibil ca sanii sa se umfle, sa te doara sau sa se intareasca. De aceea, vei purta tricouri ceva mai largi. Masajul usor, la dus, te ajuta. Problema va disparea in doua-trei zile. Ignor-o si continua alaptarea, chiar daca nu e prea placut, ca sa dai sanilor prilejul sa se adapteze la “cererea” clientului. Tot in primele zile vor aparea si lohiile – scurgeri de sange prin vagin, normale daca nu contin cheaguri voluminoase. Obstetricianul te va intreba daca lohiile nu au un miros neplacut, ceea ce ar putea semnala o infectie. El va controla tonicitatea uterului si starea cicatricelor, daca e cazul.

Cum decurge prima saptamana pentru bebe

Ce face copilul? Micutul este acoperit cu o substanta protectoare si un pufusor numit lanugo. In maternitate el va fi spalat de asistente, manevra care apropie momentul cand putem vorbi despre pielea catifelata ca… de copil. Acasa, pana nu-i va „cadea buricul”, este bine sa eviti baia generala. Bontul ombilical se dezinfecteaza zilnic cu alcool, iar in rest ii faci toaleta cu un servetel umed. Vei avea grija sa-i cureti ochii cu tifon fin si ser fiziologic. Nasucul trebuie curatat de doua ori pe zi, dimineata si seara, prin instilarea unor picaturi de ser fiziologic, „sterse” apoi cu un tampon de vata foarte subtire. Atentie la primele scaune ale copilului. La inceput, el va elimina meconiul, o substanta de culoare neagra. Scaunul copilului hranit la san va fi maro-galbui, asemanator omletei, cel al sugarului hranit artificial va fi maro-deschis, mai tare, uneori cu reflexe verzui.

Ce spun specialistii? Daca medicul de familie la care este inscrisa gravida nu doreste sau nu poate sa aiba grija de copil, atunci e bine sa recomande gravidei un pediatru. Ar fi bine ca viitoarea mamica sa-l cunoasca pe medicul copilului incepand din luna a 8-a de sarcina. Parintii trebuie sa sune medicul cand vin cu copilul din maternitate si pediatrul le va face prima vizita.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns