
Broșiolita este o inflamație acută a căilor respiratorii mici, în timpul căreia se produce o scădere a diametrului acestora și acumularea de secreții.
Copiii au deja un diametru mic al căilor respiratorii distale, iar orice inflamație la acest nivel, determinată cel mai adesea de virusuri, face ca diametrul să scadă și mai mult. Cum cantitatea de oxigen care ajunge în sânge depinde de diametrul bronhiolelor, în timpul episoadelor de bronșiolită, micuțul va respira cu dificultate și va avea o cantitate mare de secreții la nivelul căilor respiratorii.
Bronșiolită; debut și evoluție
La început, simptomele bolii sunt subtile: copilul e mai agitat și nu mănâncă foarte bine. Apoi apare febra și îi curge năsucul. Vupă vreo câteva zile febra scade, dar apar tusea, respirația dificilă, refuzul alimentației și un zgomot particular al respirației, un șuierat.
Semne de alarmă
Respirație dificilă: respirații foarte frecvente, mișcări ale nărilor, retracții ale mușchilor dintre coaste.
Copilul are momente în care nu respiră (apnee), mai frecvente noaptea.
Febră sau hipotermie.
Micuțul refuză alimentația.
Mergi la camera de gardă a unui spital de pediatrie dacă puiul tău prezintă unul dintre semnele de alarmă.
Greșeli frecvente în caz de bronșiolită
- medicamente care inhibă tusea. Deși supărătoare, tusea este un mecanism de apărare ce nu trebuie inhibat. În timpul bronșiolitelor, copilul trebuie stimulat să tușească. Astfel va elimina secrețiile,
- medicamente care fluidifică secrețiile Cel mai adesea ele sunt prescrise de medic pentru fluidificarea secrețiilor, dar s-a observat o amplificare a disconfortului respirator și o creștere a cantității de secreții. O bună hidratare și stimularea tusei sunt cele mai bune metode de eliminare a secrețiilor,
Cum îți poți ajuta puiul dacă are bronșiolită
Încurajarea tusei, pentru că prin aceasta se elimină o cantitate importnată de secreție de la nivelul bronhiolelor.
Fracționarea meselor Oferă-i copilașului tău o cantitate mai mică de mâncare, dar mai frecvent. Un stomăcel plin nu ajută deloc respirația, ba, din contră, îl va determina să obosească sau să vomite.
Oferă-i tot timpul lichide. O hidratare foarte bună permite fluidificarea secrețiilor de la nivelul căilor respiratorii și o eliminare mai simplă.
Umidificarea aerului, fie cu aparate speciale, fie prin simpla amplasare în cameră a unui vas cu apă.
Curățarea frecventă a nasului.
Temperatura în camera copilașului nu trebuie să depășească 21 de grade C.
Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI