Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce-i dai sa manance ca sa-l faci destept?

Ce-i dai sa manance ca sa-l faci destept?

Oricum ai privi lucrurile, alimentatia copilului influenteaza direct sanatatea si dezvoltarea lui. Nimeni nu poate nega acest adevar. Asigura-i deci copilului tau un start bun, inca din primele zile de viata, oferindu-i ceea ce este cu adevarat esential!

Sanul mamei: o mina de aur

Laptele matern a fost intotdeauna privit ca un dar unic si pretios al naturii. Concentratia diferitelor principii nutritive si compozitia biochimica sunt anume create si adaptate functiilor aparatului digestiv, metabolismului si aparatului renal, care nu sunt suficient maturizate la sugarul mic. Practic, laptele matern contine toate „materialele de constructie” si sursele de energie pentru dezvoltarea bebelusului. Nu trebuie omisa puterea antiinfectioasa a lapticului.

La pro-tectia impotriva bolilor participa o armata de soldatei bine instruiti – anticorpi impotriva germenilor escherichia coli din grupa 0, acidul neuraminic, lizozimul, lactoferina si factorul bifidum, elemente care exista doar in cantitati reduse in laptele preparat industrial, indiferent cat de revolutionar ar fi el. Laptele matern poate fi imitat, dar nu poate fi inlocuit, el este cu adevarat o mina de aur pentru puiul tau.

Fierul este vital pentru dezvoltarea optima a creierului copilului, iar carentele conduc spre stari de iritabilitate, oboseala si lipsa de concentrare. Acest element important pentru sinteza hemoglobinei sta ascuns in alimente precum: ficat, galbenus de ou, piersici, carne de vita, fulgi de ovaz si in foarte multe legume rosii si verzi (ardei gras, salata, rosii, brocoli etc.).

Dupa varsta de 6-7 luni, in alimentatia celui mic se introduce treptat mancarea semisolida. Mai intai – cereale cu lapte, apoi galbenusul de ou, fiert tare, supite de legume, carne de vita – o data sau de doua ori pe saptamana.

Vitamina C, administrata impreuna cu fierul, ajuta la absorbtia si fixarea acestuia in organism. O combinatie perfecta Fe-vitamina C poti descoperi, in cantitati suficiente, in sucul natural de portocale, rosii, piersici.

Combustibil solid – carbohidratii

Copilul tau consuma multa energie, iar rezervele sale nu sunt inepuizabile. Combustibilul ideal este reprezentat de fibre, pe care le gasim din belsug in paine, cartofi, paste fainoase, dar si in fructe si zarzavaturi proaspete.

Tot in aceasta categorie intra si dulciurile, dar, atentie, ele trebuie oferite cu masura. Pentru o nutritie adecvata se recomanda consumul de carbohidrati (glucide) la fiecare masa, in cantitati echilibrate.

Este important sa retii faptul ca valoarea biologica a substantelor proteice de origine animala este mai ridicata decat cea de provenienta vegetala. Carnea si ouale sunt cele mai bogate surse de proteine, urmate de produsele lactate: iaurt, branza proaspata de vaci si laptic.

Nici proteinele vegetale nu ar trebui ignorate sau subapreciate. Ele coexista cu vitaminele si substantele minerale in alimente, precum: painea integrala si produsele de cereale complete.

Mai pot fi gasite in procente semnificative in fasole si mazare, insa aceste doua legume trebuie sa intre in alimentatia copilului abia dupa varsta de 2 ani. Proteinele nu pot lipsi din meniul zilnic, ele fiind o sursa vitala de aminoacizi, substante ce lucreaza intens la transferul de informatii intre celulele creierului.

Pestisorul de aur

Nu este un basm, ci un fapt dovedit stiintific. Pestele este vital pentru functionarea si dezvoltarea creierului; de aceea, expertii recomanda introducerea acestuia o data sau de doua ori pe saptamana inca de la varsta de 7 luni.

Tonul, somonul, sardinele sunt in topul preferintelor. E adevarat ca nu toti copiii accepta pestele, insa exista si trucuri eficiente pe care le poti folosi. Uite cum a fost pacalit Andrei, un pui de om simpatic, de catre mama lui. I s-a spus ca pestele contine o substanta miraculoasa numita fosfor.

Mami i-a aratat o jucarie care, pusa langa o sursa de lumina, capata pentru cateva minute o licarire alb-verzuie. O data stinsa lumina, licarirea jucariei din fosfor s-a pastrat. Andrei a aflat ca, daca mananca peste, va putea straluci la fel ca jucaria respectiva. Trucul a prins. Nu cred ca Andrei a fost prea convins ca straluceste, dar, intre timp, a inceput sa manance peste.

Este o certitudine faptul ca fara apa nu ar exista nici viata. Lipsa apei din organism conduce la deshidratare, iar celulele sunt impiedicate sa se mai dezvolte normal. Apa, sucurile naturale din fructe, ceaiurile, laptele trebuie sa faca parte din alimentatie, ca o conditie esentiala de existenta. Desi aparent nesemnificativa, o banala cana cu apa este precum uleiul pentru un motor aflat la turatie maxima. Ii asigura functionarea continua.

Alfabetul vitaminelor

Extrem de variate si de importante, vitaminele exista din abundenta in zarzavaturi, legume si fructe proaspete. Vitamina A se gaseste in morcovi, spanac, ceapa verde, rosii, salata, ardei, dar si in unele produse de origine animala: ficat, lapte, galbenus de ou si peste.

Grupul de vitamine B este absolut necesar dezvoltarii copilului. Absenta acestora favorizeaza oboseala, nervozitatea, iar pofta de mancare se diminueaza. Vitaminele B mai exista si in painea neagra, carnea de vita si pasare, oua si spanac. Vitamina C creste rezistenta organismului la infectii, are rolul de a mari absorbtia intestinala si reduce permeabilitatea musculara. O poti descoperi cu succes in toate legumele si fructele proaspete.

Vitamina D este una mai pretentioasa. Ea sta ascunsa, in cantitati reduse, in ficat, galbenus de ou si peste. In schimb, vara, prin influenta razelor ultraviolete asupra pielii, organismul isi sintetizeaza singur cantitatea necesara de vitamina D. Dar ce facem cand vine frigul? Iarna, acest lucru nu e posibil si – cu prescriptie medicala – vitamina D este recomandata sub forma de picaturi, inca din primele zile de viata ale copilului.

Vitamina E, denumita si „vitamina tineretii fara batranete”, isi are domiciliul in legumele verzi, cereale, zarzavaturi si lapte. Caut-o! Ea contribuie la o optima dezvoltare neuromotorie si mentine o buna circulatie a sangelui.

Somnul dulce mult aduce

Perioadele de odihna contribuie decisiv la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. In plus, in timp ce isi incarca bateriile, puiul cel mic se pregateste pentru escaladarea unor noi etape din evolutia sa. Asigura-i deci conditii si confort pentru un somn odihnitor.

Comments

comments

Lasă un răspuns