Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce înseamnă să fii lider. Cum îi explici copilului ce este un lider adevărat

Ce înseamnă să fii lider. Cum îi explici copilului ce este un lider adevărat

„Eu sunt șeful, ceilalți trebuie să mă asculte și să facă ce zic eu!” Copilului îi place să fie lider, însă are o percepție incompletă asupra a ceea ce înseamnă acest lucru.

Lider nu înseamnă doar să conducă, să dea ordine, să fie șef, ci se referă inclusiv la atitudinea pe care trebuie să o aibă. În încercarea de a fi lider, copilul tinde să fie autoritar, egoist, se așteaptă ca ceilalți să facă tot ceea ce spune el și nu-i ascultă, nu este dispus să facă vreun compromis și consideră că are mereu doar el dreptate.

În lucrarea „Educație inteligentă pentru copii inteligenți”, de dr. Eileen Kennedy-Moore și dr. Mark S. Lowenthal sunt enumerate principalele calități ale unui lider, pe care tu trebuie să le explici copilului tău, într-un fel potrivit vârstei, raportându-te la relațiile din cadrul grupului său de prieteni sau de colegi de grădiniță.
Un lider adevărat știe să construiască relații cu ceilalți. Oamenii îi urmează pe liderii care le înțeleg preocupările. Adevărații lideri știu că, pentru a conduce, trebuie să se alăture în primul rând unui grup. Legăturile cu ceilalți constituie sursă influenței lor.
Adevărații lideri ascultă înainte de a vorbi. A-i asculta cu atenție pe cei din jur, îl ajută pe lider să aibă răspunsuri bine documentate. Ei știu că pot începe să construiască numai pornind de la observațiile și sugestiile celorlalți.
Adevăratul lider pune întrebări potrivite Uneori, cel mai potrivit mod de a-i influența pe oameni este să le pui întrebările potrivite, în așa fel încât ei să ajungă singuri la un răspuns.

Adevărații lideri apreciază contribuția celorlalți și scot la lumină ce este mai bun în ei. Un lider se pricepe să identifice și să stimuleze abilitățile celorlalți, ceea ce îi face pe oameni să se simtă membri apreciați ai echipei.
Adevărații lideri muncesc cel puțin la fel de mult – dacă nu chiar mai mult – decât aceia care îi susțin. Liderii își suflecă mânecile și se implică în munca echipei, îi inspiră pe ceilalți prin exemplul personal. Demonstrează, prin acțiunile lor: „Suntem cu toții implicați în asta!”
Editor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF
 

Comments

comments