Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce invata copiii colectionand obiecte

Ce invata copiii colectionand obiecte

6 lucruri pe care copiii le învață colecționând obiecte
Responsabilitate Copiii încep să fie atrași de colecțiile de obiecte în jurul vârstei de 5 ani, fie că e vorba de scoici, abțibilduri sau de diverse figurine. Totuși, ei devin interesați de o anumită colecție mai târziu, pe la 6-8 ani, și ajung să petreacă timp îndelungat aranjându-și colecția, informându-se despre obiectele respective sau vorbind de ele prietenilor sau familiei.
Organizare Copilul are felul lui de a organiza lucrurile: în funcție de preferințe, culoare, textură sau de valoarea acestora. Dacă o componentă a colecției nu se potrivește cu celelalte, obiectul va ajunge în celălalt colț al camerei, poate pe birou sau după ușă. Ți se pare că este dezordonat? Este felul lui de a se organiza.

Matematică Fie că sunt postere cu mașini sau pietricele, poți să fii sigur că micuțul știe exact numărul lor. Poate să piardă mult timp punându-le pe categorii – vechime, mărime sau forme. Asta înseamnă să numere, să asocieze și să sorteze, toate fiind funcții importante care antrenează gândirea.
Citit Când caută informații despre colecția lui, copilul găsește și învață termeni noi și multe lucruri pe care altfel nu le-ar putea afla. Interesul pentru colecția lui îl poate purta chiar la bibliotecă.
Aptitudini sociale Fie că „negociază” un schimb de obiecte cu un prieten, fie că povestește unui coleg despre colecția lui, copilul tău interacționează cu alții. O colecție poate să fie punctul de plecare al unei prietenii.

Grijă pentru buget Colecțiile, dacă presupun cheltuieli, sunt o bună modalitate de a-l învăța cum să cheltuiască banii. Dacă își cumpără obiectele colecției din propriile „economii” sau dacă face schimburi cu alți prieteni, va învăța cum să își organizeze un buget propriu.
Colecțiile trebuie să aducă bucurie și entuziasm, așa încât dacă micuțul tău nu pare interesat de acestea, nu încerca să-l forțezi. Ideea este ca cel mic să găsească un lucru care să-l pasioneze și să investească emoțional în a colecționa obiecte asemănătoare. Independența contează mult din acest punct de vedere, așa că interesează-te de colecțiile lui, dar nu încerca să intervii prea mult.
Sursă informații: BabyCenter.com. Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments