Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce învață copiii din călătorii (I) Meșteșuguri tradiționale – Ma Jak

Ce învață copiii din călătorii (I) Meșteșuguri tradiționale – Ma Jak

Ma jak este meștesugul thailandez al confecționării coșulețelor de apă din frunzele uscate ale palmierului nipa. Pot deveni niște ghivece foarte simpatice. Fiul meu a dat o mână de ajutor la confecționarea unui coșuleț unei localnice care este maestră în acestă îndeletnicire.

La șase ani, aproape șapte, fiul meu arată un interes deosebit pentru ceea ce reprezintă activitate artistică și de creație: pictează, lipește, face colaje, combină culori, realizează felicitări, face quiling. Are răbdare și se lasă atât de absorbit de munca lui încât uită de tot ce este în jur. Doar colecția de dinozauri și cărțile despre dinozauri mai rivalizează cu pictatul, lipitul sau decupatul.

Tocmai de aceea, când am ajuns în Thailanda cu el, am fost foarte încântată să aud că putem face o vizită comunității Yan Sue, din provincia Trang, și să ne oprim la o doamnă  care confecționează coșulețe de apă din frunze de palmier. Mi-am dat seama că-i va plăcea fiului meu, mai ales că nu era vorba de ceva complicat sau de durată.
La prima vedere, Ma Jak este simplu: îmbini niște fâșii de frunză uscată, le prinzi capetele ca să nu se desfacă, apoi aduci cele două capete la un loc și gata. Părea simplu când am asistat la demonstrația rapidă a doamnei, care lucra cu o dexteritate de invidiat, dar mai greu a fost când m-am pus la lucru. Frunzele nu voiau să se îmbine, mâinile mele se încurcau una pe alta, așa că am renunțat rușinată. Vladimir însă nu s-a lăsat. A mers lângă doamnă, a privit cu atenție, iar ea pe thailandeză, el pe românește… au scos-o cumva la capăt. A lucrat încet, cu răbdare, așa cum îl știu, abia îi mai auzeam respirația și nu-și lua ochii de la mâinile femeii, care era tot mai mirată de interesul lui.
Ce învață copiii din călătorii (I) Meșteșuguri tradiționale - Ma Jak #2
A fost o experiență foarte interesantă pentru Vladimir, care încă pomenește de acel loc, mai ales că am adus acasă cele trei coșulețe. A fost mirat să afle că frunzele de palmier nipa (un tip de palmier care crește în zone umede) pot deveni material de lucru și începuse să se gândească în ce fel poate folosi materialele din jurul lui – flori, frunze, crenguțe, pietre în „operele” lui.
De fiecare dată când mergem într-un loc nou, fie în România, fie în altă țară, și avem ocazia, îl las să participe la diverse ateliere de creație, să învețe de la alți oameni, să ia contact cu alte culturi. Așa că, pe lângă zambilele realizate prin quiling, mini-acvariul dintr-o cutie de pantofi, farfurioarele din carton pictate și alte lucrușoare realizate cu mânuțele lui, mai avem o cutie de cadouri cu pietricele lipite pe ea realizată în Viena și, acum, trei coșulețe din frunze de palmier nipa.

Vladimir deprinde meșteșugul Ma jak


Ce lucru a învățat năzdrăvanul tău din călătoriile pe care le-ați făcut împreună – în țară și în afara ei?
Autor: Adina Brânciulescu

Comments

comments