Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Somnul bebelușului: ce mediu îl îmbie la nani

Somnul bebelușului: ce mediu îl îmbie la nani

Nu-i aşa că te topeşti când îţi vezi puiul dormind ca un îngeraş? Este o imagine dulce şi duioasă, pe care fiecare mamă o păstrează cu drag în suflet. Dar pentru proaspeţii părinţi – obosiţi şi cu nopţi albe la activ -, somnul bebeluşului este mai mult decât o imagine adorabilă şi o amintire de neuitat, ci reprezintă una dintre marile încercări ale primelor luni de viaţă.
Studiu: Somnul intrerupt peste noapte iti afecteaza grav activitatea din timpul zilei
În cartea „The Happiest Baby on the Block”, medicul pediatru, Harvey Karp expune o teorie interesantă care ar putea fi eficientă în astfel de situaţii, pe care a numit-o „Cei 5 S” (din termenii din limba engleză swaddle – înfăşat, side or stomach position – poziţie laterală sau pe stomac, shush – se referă la sunetul de liniştire „şşş…”, swing – legănat, suck – supt).
Harvey Karp spune că cel mai bun mod de a calma şi adormi nou-născutul este recrearea zgomotelor, a mişcărilor şi a mediul confortabil din uter, „Cei 5 S” fiind, de fapt, instrumentele pentru a realiza acest lucru. Karp, profesor asistent de pediatrie la Şcoala de Medicină de la Universitatea din California descrie primele luni de după naştere ca pe un „al patrulea trimestru.” Bebeluşii sunt în afara uterului”, spune el, „dar ei nu sunt cu adevărat pregătiţi pentru lumea noastră.” Copiii noştri au nevoie de îngrijire specială, deoarece sunt imaturi la naştere, comparativ cu puii altor mamifere. El a oferit ca exemplu mânzul: un cal nou-născut poate merge, în timp ce, la oameni, durează luni de zile până fac primii paşi. Bebeluşii trebuie să părăsească uterul cu trei luni înainte de dezvoltarea deplină în caz contrar capetele lor se blochează pe canalul de naştere”, spune Harvey Karp.
De ce bebe nu doarme. Greseli frecvente in somnul bebelusului
Acesta atrage atenţia că un nou născut nu se simte bine într-un mediu complet tăcut, deoarece locul din care tocmai a ieşit este activ şi zgomotos (aude bătăile inimii, zgomotele stomacale, percepe distorsionat sunetele exterioare). În uter, bebeluşii sunt legănaţi şi scuturaţi, bombardaţi de sunetele din corpul mamei, spaţiul se strâmtează pe măsură ce cresc şi stau tot mai înghesuiţi, prin urmare nu e de mirare că se simt nesiguri şi nefericiţi când sunt într-o cameră tăcută, iar mâinile şi picioarele sunt lăsate libere.
Tehnica de infasat bebelusi
„Majoritatea copiilor dormi mult mai bine atunci când sunt înconjuraţi de senzaţiile liniştitoare de care se bucurau în uter, care devin un reflex de calmare – un fel de comutator pornit (pentru somn)/ oprit (pentru plâns) cu care se nasc toţi copiii.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns