Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce sa faci cand scade lactatia

Ce sa faci cand scade lactatia

Sunt cazuri in care laptele mamei nu-i este de ajuns copilului dar, potrivit expertilor, aceste situatii sunt rare.

Aceasta problema poate aparea atunci cand pierzi senzatia de „plin” din sani, sau daca nu se mai scurge din sfarcuri. De asemenea, pe masura ce creste, nevoile copilul de hrana cresc si el va dori tot mai mult lapte.

Totusi, potrivit pediatrilor, lactatia redusa este o problema si atunci cand ea nu este rezolvata, copii vor suferi de malnutritie. Pentru cele mai multe femei din aceasta categorie, problema poate fi rezolvata daca invata sa alapteze corect. Dar in cazul a 2% – 5% dintre femeile cu lactatie redusa aceasta problema nu poate fi rezolvata.

Care sunt cauzele?

Lactatia unei mamici poate scadea temporar daca nu isi hraneste copilul cand trebuie din cauza durerii sfarcurilor sau pentru ca nu stie sa alapteze corect.

De asemenea anticonceptionalele pe baza de estrogen sau o stare de rau a mamei ar putea afecta lactatia.
In cazul anumitor femei, o conditie biologica sau fizica, cum ar fi o tulburare hormonala sau o operatie la san, poate determina ca lactatia sa fie scazuta.

Insa, pentru cele mai multe mamici, problema nu este productia de lapte, ci faptul ca nu stiu sa alapteze corect si, din aceasta cauza, bebelusii nu primesc destul lapte.

In primul rand, trebuie sa fii sigura ca bebelusul tau primeste destul lapte. Iata cateva indicii:

  • In primele trei luni, puiul tau trebuie sa ia in greutate aproximativ 30 de grame pe zi, iar de la trei la sase luni, cam 15 grame pe zi . De obicei, in primele zile dupa nastere nou-nascutii pierd intre 5 si 10% din greutate. Bebelusul tau ar trebui sa revina la greutatea pe care a avut-o la nastere in 10-14 zile.
  • In prima luna, puiul tau trebuie sa aiba cel putin trei scaune pe zi, deschise la culoare sau galben-mustar pana in a cincea zi de la nastere. Dupa prima luna, scaunele nu mai trebuie sa fie asa de frecvente. Ele pot fi si la o zi sau doua diferenta.
  • Bebelusul trebuie sa fie alaptat frecvent, din trei in trei ore, ajungandu-se la 12 alaptari pe zi.
  • Il auzi cum inghite si cateodata observi lapte in coltul gurii sale.
  • • Pare sanatos si activ.

Daca organismul tau nu produce destul lapte, incearca urmatoarele metode:

  • Cere sfatul unui pediatru. El va cantari copilul si te va invata cum sa iti sporesti cantitatea de lapte.
  • Alapteaza-ti bebelusul des. Acest lucru va stimula corpul sa produca mai mult lapte.
  • Atunci cand alaptezi, stai intr-o pozitie cat mai buna.
  • Un bebelus somnoros trebuie incurajat sa suga mai viguros. Poti schimba pozitiile de supt sau sa te joci cu piciorusele lui in timp ce suge.

Comments

comments

Lasă un răspuns