
Dacă poţi să deosebeşti zgomotele pe care nou-născutul le scoate în timp ce respiră, îţi va fi mai uşor să depistezi o eventuală problemă. Dacă eşti confuză, filmează-l în timp ce respiră şi arată-i înregistrarea medicului pediatru. Vezi mai jos cum să interpretezi corect zgomotele scoase de cel mic.
Ce semnificatie are respiraţia nou născutului
Fluierătură: un blocaj la nivelul nărilor. Nou-născuţii respiră pe nas, nu pe gură. Aşa, pot respira fără probleme când sug de la sânul mamei. În năsucul lor mic e foarte puţin spaţiu pentru aer – o secreţie nazală cât de mică sau puţin lapte întărit face aerul să iasă cu dificultate.
Plâns gâjâit şi tuse spartă: o obstrucţie la nivelul laringelui, datorată secreţiilor mucoase strânse acolo. E un semn că laringele, traheea, bronhiile sau toate trei sunt afectate de o infecţie.
Răguşeală pe tonalităţi groase: un blocaj pe trahee (rar, pentru că spaţiul este destul de mare) sau o afecţiune numită traheomalacie – ţesuturile din zona traheei sunt moi şi flexibile şi produc zgomot când copilulinspiră şi expiră.
Şuierătură din piept: bronhiile sunt blocate. Dacă bebe scoate acest sunet când expiră, e posibil să sufere de penumonie sau astm.
Respiraţie precipitată şi greoaie: infecţie cu virus sau bacterie a alveolelor pulmonare. Cel mai probabil e vorba tot de penumonie. Ocazional, poate apărea cianoza (când pielea din jurul gurii se albăstreşte), tusea persistentă.
ATENŢIE! Dacă bebe respiră de peste 70 de ori pe minut, e semn că suferă de o afecţiune la nivelul căilor respiratorii.
Ce să NU te sperie
Pufniturile şi mormăielile frecvente sunt cât se poate de obişnuite în rândul nou-născuţilor. Asta pentru că, în majoritatea timpului, ei inspiră şi expiră pe nas – o modalitate uşoară, care le permite să sugă la sân sau să bea lapte din biberon şi să respire în acelaşi timp. Monitorizează respiraţia micuţului când e prefect sănătos ca să îţi dai seama ce e normal şi ce nu. Vei observa că atunci când e relaxat, respiră mai lent, iar când e agitat – mai repede. La această vârstă, respiră de aproximativ 60 de ori pe minut – mult mai rapid decât un adult. Nu uita: dacă bebe îşi ţine respiraţia mai mult de 10 secunde consecutiv, sună de urgenţă la medicul pediatru!